news        mail   location

 
 

În ziua de 22 iunie 2023, când în Biserica Ortodoxă Română se prăznuiește Sfântul Grigore Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, care în anul 1834 a fost chemat la Sine, de Domnul Dumnezeu, a avut loc rugăciunea de prohodire a preotului Anton Despinescu, profesor universitar la Institutul Teologic Romano-Catolic.

 

Am citit cele scrise de părintele Damian, cu o îndemânare literară blândă și reală, fără să folosească termeni prea hiperbolici, păstrându-se o linie aristocratică, așa precum era și s-a comportat marele sacerdot, care a stat la datorie, până la ultima suflare în această frumusețe a lumii văzute.

Acest mare profesor universitar, cuminte cercetător întru ale științelor teologice și de cultură adâncă și cuprinzătoare, în varii domenii, a ilustrat, pe lângă Catedra de Științe Teologice și lucrarea din domeniul ecumenic, cu nădejde ca să fim înțelegători și maturi în câmpul vast al bunei înțelegeri, în cercetare duhovnicească, dar și istorică, având grijă și de starea ecumenică.

Am văzut, deseori, cum se prezenta în lumea ecumenică! Niciodată nu a negociat vreo abatere de la miezul învățăturii, lăsată de Domnul nostru, Iisus Hristos! Cunoscător al tainelor în cuvânt și în faptă, am văzut că nu-și permitea îngrijorări că nu se va ajunge, în cele din urmă, la un consens binecuvântat, adică, la acea unitate creștină, la care ne-a îndemnat totdeauna Părintele Luminilor.

Domnul Dumnezeu l-a înzestrat cu putere, ca să se deplaseze aici, în Grădina Maicii Domnului și să ne împărtășească din experiența sa, de mulți ani, tot scrisă și lăsată drept mulțumire, pentru darurile înțelepciunii și a muncii sincere și ziditoare, de a face și din copiii lui Dumnezeu, făclii de știință și Înviere!

Am găsit cu cale, să spun și în scris, câteva cuvinte, despre această monumentală personalitate, Părintele Anton Despinescu, rugând pe Domnul Dumnezeu, Să-l fericească, iar copiii lui Dumnezeu din Biserica Soră-Catolică, să pregătească un TOM, care să-i ilustreze și cu imagini, munca exemplară de sfânt al lui Dumnezeu!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar