news        mail   location

 
 

Când sfatul medicului îndeamnă ca să facem exerciții fizice, mai ales când ne trezim dis-de-dimineață, nu este o vorbă în vânt, ci chemarea la desmorțirea oaselor.

 

Doctorul Alexandru Vlad Ciurea, ne îndeamnă: „Dacă avem parte și de câteva exerciții ușoare de dimineață, de tip educație fizică la aer curat, toate aceste procese se desfășoară în condiții perfecte. Creierul primește răspunsul de la organism, iar organismul primește de la creier impulsul să funcționeze. Cele două – organismul și Creierul - se potențează reciproc. Totul se desfășoară în condiții perfecte în această activitate a ființei umane, ceea ce duce la un Creier, după cum se spune „mens sana în corpore sano”. Deci, organismul este făcut în așa fel încât să avem un creier sănătos într-un corp sănătos, iar totul se bazează pe această bijuterie care este creierul și care coordonează întreg organismul”.

Vom sublinia, din nou, că este bine, nu numai de știut, ci și de împlinit ceea ce cere și Creierul nostru, din când în când, adică să i se dea și lui dreptul la odihnă. Are mare nevoie de odihnă pentru a se reface în activitatea lui formidabilă, precum ați citit în materialele dinainte. Marele savant Alexandru Vlad Ciurea ne spune în cartea sa: „Nu pot să spun că „doarme total”, dar pot spune că se odihnește pe porțiuni. Partea superioară a creierului – acele celule numeroase, neuronii de pe scoarța cerebrală – este în stare de liniște, însă părțile profunde ale creierului funcționează. Părțile profunde sunt cele care ajută digestia, respirația, termoreglarea, deci temperatura, ajută la homeostazia – menținerea activității normale – circulația sângelui, ajută ficatul, ca metabolism, ajută tranzitul intestinal, mai ales după o masă puțin mai plinuță seara – tranzitul trebuie să funcționeze – și menține liniștea organismului”.

Înțeleptul Solomon, în Cartea Cântarea Cântărilor, la capitolul V, ne spune: „Ego dormio, cormea vigilat!”, adică: „Eu dorm, dar inima mea veghează!”

Așadar, Creierul doarme „pe furiș”, dar inima veghează pe deasupra tuturor. Așa sunt așezate la lucru de Domnul Dumnezeu, Căruia Îi mulțumim, cu neîncetare”

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar