news        mail   location

 
 

„Tot ceea ce n-avem de la naştere şi de care avem nevoie când suntem mari, ne este dat prin educaţie. Această educaţie ne vine de la natură, de la oameni sau de la lucruri.” Jean Jacques Rousseau

 

Luna septembrie, după tradiție, anunță venirea toamnei în natură, precum și începutul Noului An Școlar pentru fiecare elev în parte, și pentru toți laolaltă.

Ca orice început de drum, ori de activitate, Noul An Școlar vine cu nădejdea și optimismul tineresc, că rezultatele cunoașterii vor fi cele gândite, și că finalul studiilor va fi încununat cu lauri.

Astăzi, emoția și bucuria, sunt sentimentele care însoțesc elevii, părinții și cadrele didactice.

Însă, de departe, cei mai emoționați și dornici să intre în clasele de curs, care vor deveni de astăzi înainte, nu doar spații de studii, ci și locuri prielenice pentru formarea ca oameni, sunt micii școlari, care păşesc cu temere, pentru prima dată, într-o școală, așa cum am facut-o și noi, cei mari, la vremea cuvenită.

Sentimente de speranță și entuziasm, au și elevii mai mari, care revin în spațiul școlar, cu dorința de îmbunătățire a rezultatelor din anii precedenți.

Rolul pe care Educația și Școala, îl îndeplinesc în societate este major, iar fiecare dintre noi, este chemat, și poate contribui, ca lumea în care viețuim să fie mai educată. De aceea, adesea rostim, că cea mai bună investiție pentru o persoană, o reprezintă educația.

Procesul educativ nu poate fi separat de latura religioasă, întrucât ceea ce este bun și frumos în Istoria noastră milenară, izvorăște și din sentimentul religios național, astfel că, Biserica Străbună a dat naștere și creează pe mai departe cunoaștere, cultură, erudiție și modele, contribuind prin numeroase proiecte și activități educaționale și culturale, la educarea României europene.

Așadar, este foarte important, să sădim multă încredere și dragoste în copii, precum și răbdare cât cuprinde, pentru îndeplinirea țelurilor stabilite.

Biserica din totdeauna, și mai cu seamă în contextual actual al vremurilor noastre, își manifestă grija și preocuparea pentru cooperarea dintre Școală, Biserică și Familie, pentru a întări legătura și comuniunea dintre oamenii de diferite vârste.

Pe această cale, ținem să aducem mulțumirile Noastre, tuturor învățătorilor, profesorilor, personalului auxiliar didactic, și celorlalți factori implicați în procesul educativ, precum și părinților, care au sprijinit educația laică, și pe cea religioasă, adresând îndemnul arhieresc, de a lumina în continuare mințile elevilor, după modelul Mântuitorului Hristos, Învățătorul Cel Desăvârșit, prin iubire și bunătate, neuitând că: școala trebuie să fie și un loc al practicării iubirii milostive.

Elevilor și elevelor, le dorim să aibă parte numai de bucurie, și le adresăm cuvânt de felicitare și apreciere, îndemnând să răsplătească eforturile și încrederea părinților, prin muncă, ascultare, cumpătare, și rezultate meritorii, care să fie mândrie pentru Neamul nostru Românesc!

La început de An Nou Școlar, binecuvântăm cu părintească dragoste, pe toți elevii și ostenitorii Învățământului Românesc, rugând pe Părintele Luminilor, și Izvorul Înțelepciunii Veșnice, de unde vine toată darea cea bună și tot darul desăvârșit, să dăruiască pace, sănătate întreagă, luminarea minților, putere de muncă și mult ajutor în toată lucrarea educațională!

Tuturor: părinți, profesori și școlari, Vă dorim ajutor de la Domnul Dumnezeu, iar Anul Școlar 2024-2025, să fie pentru noi toți, prilej de împlinire didactică și sufletească!

Cu părintești binecuvântări, Vă întâmpină,

† Calinic

Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar