news        mail   location

 
 

În ziua de sâmbătă, 8 iunie 2024, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a desfășurat o nouă ediție a proiectului „Liturghia Copiilor”  inițiat de Parohia Sfântul Ilie Grant, Protoieria Sector VI Capitală. Astfel, Parohia Sfântul Ilie Grant prin Pr. Paroh Gheorghe Costea și Pr. Ioan-Ștefan Dinu a organizat un pelerinaj gratuit pentru copiii între 3 și 14 ani în județul Argeș.



 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, copiii parohiei din Arhiepiscopia Bucureștilor întâmpinați de Pr. Paroh Mihail-Stelian Stan au dat răspunsurile la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramurile „Sf. Ioan Gură de Aur și Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel”, Parohia Glâmbocel-Deal, Protoieria Topoloveni. După Sfânta Liturghie, copiii dimpreună cu adulții care i-au însoțit, au poposit vreme un ceas într-un cort special amenajat în curtea bisericii unde au servit câte o gustare și s-au bucurat de pregătirile „dulci” pe care le-au săvârșit gospodinele Parohiei Glâmbocel-Deal.

Următoarea oprire pe plaiurile argeșene a fost Muzeul Golești, un loc deosebit de frumos și bogat în istorie. În această minunată locație, mai bine de patru ceasuri, atât cei mici cât și cei mai mari au vizitat muzeul, s-au jucat în aer liber, au călărit cai/ponei și au participat la un Atelier de Creație de pictură pe căni de sticlă, obiecte pe care fiecare le-a luat acasă după încheierea activității.

Schitul „Florica”, aflat îndeajuns de aproape de Muzeul Golești a reprezentat continuarea pelerinajului organizat de părinții slujitori pentru Ziua Copilului. În această așezare monahală, adulții și copiii s-au bucurat de o lecție de istorie deosebită, schitul de maici fiind recunoscut ca una din ctitoriile familiei Brătienilor. La final, pelerinii s-au oprit la magazinul schitului de unde au achiziționat diferite produse foarte gustoase, bunătăți pe care maicile le realizează pentru întreținerea așezământului.

Cea din urmă staționare a pelerinajului de o zi a avut loc în orașul Pitești, la Schitul „Sfânta Treime” din Pădurea Trivale. Ajunși la ora Vecerniei, pelerinii mici și mari au încheiat ziua așa cum a început, prin rugăciune, mulțumind lui Dumnezeu, părinților care s-au ocupat de organizare, precum și tuturor celor care s-au implicat din cele două parohii, pentru a susține și a face posibil acest pelerinaj.

 Impresii ale participanților:

Antonia, 9 ani: „Am făcut atât de multe lucruri într-o zi. Mi-aș fi dorit să nu se fi terminat ziua aceasta niciodată. Chiar dacă sunt obosită acum, mi-aș dori să mă reîntorc curând.”

Teodora, 11 ani: „Pentru mine a fost o surpriză plăcută dulciurile pe care le-am primit după Sfânta Liturghie la biserică. Mi-a plăcut foarte mult și la Atelierul de pictat și m-am bucurat că am putut să iau acasă cana pe care am decorat-o.”

Alexie, 14 ani: „Mi-a fost teamă să mă urc pe cal la început, dar mi-am învins această frică și sunt bucuros. A fost prima dată pentru mine. Sincer, acum îmi doresc să vin mai des și, dacă se poate, să învăț să călăresc singur!”

Sara, 9 ani: „Mie mi-a plăcut cel mai mult la Schitul Florica pentru că are o istorie atât de frumoasă și bogată. M-am simțit ca la pădure, am alergat prin spatele bisericii acolo unde era numai iarbă verde și mulți copaci.”

Ilinca, 7 ani: „Chiar dacă sunt foarte obosită vreau să vin din nou la Muzeul Golești. Atunci când te distrezi, timpul zboară. A fost o zi foarte frumoasă și am alergat mai mult ca niciodată. Mi-a plăcut faptul că ghidul nostru ne-a lăsat să mâncăm cireșe din copacii Muzeului.”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar