news        mail   location

 
 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Preacuviosul Protos. Asist. Med. Rafael Vintilă, a inițiat un dialog interdisciplinar despre fortificarea sănătății omului în ansamblul său, trup și suflet.

 

 "Căci nimeni vreodată nu şi-a urât trupul său, ci fiecare îl hrăneşte..." (Efeseni 5, 29)
Acest principiu biblic ne îndeamnă să facem tot ce putem pentru a ne îngriji de sănătate. Potrivit unui studiu, multe probleme de sănătate sunt cauzate de stilul de viață.
"Iubiţilor, să ne curăţim pe noi de toată întinarea trupului şi a duhului..." (II Corinteni 7, 1)
CE ÎNSEAMNĂ: Ne putem bucura de o sănătate bună dacă nu ne „murdărim” corpul cu substanțe nocive, precum tutunul și drogurile, recunoscute drept cauze a multor boli și a morții.
Cele 30 minute de exercitii fizice în fiecare zi pot:

- să reducă tensiunea arterială;

- să reducă nivelul colesterolului;

- să reducă zahărul din sânge (glicemia);

- să ajute la menținerea greutății corporale;

- să dezvolte oase sănătoase;

- să întărească muşchi;

- să producă energie;

- să reducă stresul şi să îmbunătăţească somnul;

- să îmbunătăţească dispoziția.

Durerea sau disconfortul în piept (angina) este un semnal de alarmă. Unii oameni au angină când sunt activi.

Un număr mic de oameni au primit recomandare de la medic să ia nitroglicerină înainte de a începe orice efort fizic ca să evite angina pectorală. Dacă ai durere sau jenă in piept când faci efort, este necesar să discutăm cu medicul de familie și medicul cardiolog despre acest lucru.

În timpul efortului este NORMAL:

-să te simți confortabil;

-să simți că respiri intens, dar fără

-să îți pierzi suflul;

-să te simți uşor obosit;

-să fi uşor transpirat.

În timpul efortului NU este NORMAL:

-să simți durere sau disconfort în piept (angină pectorală);

-să te simți ameţit sau să ai rău la stomac;

-să respiri greu sau să gâfâi.

-Plimbă-te pe holuri, până la locul unde ai parcat maşina, mergi pe o stradă cu copaci, mergi 10 minute.

-Amintește-ți să începi activitatea fizică încet şi uşor. Este posibil să ai nevoie să-ți planifici locurile unde te vei opri și te vei aşeza ca să te odihneşti.

-Sunt multe tipuri de exerciți fizice pe care le poti face în funcție de nivelul tău de antrenament, de sănătatea articulaților tale, de vârsta ta, de capacitatea ta de a face efort și de ceea ce te atrage. Mirenii au gimnastica, iar monahii metaniile. Cel care are o constituţie fizică puternică trebuie să facă mai multe metanii decât unul bolnăvicios, aşa cum şi o maşină puternică lucrează mai mult. Metaniile îi ajută mai ales pe tineri ca să-şi disciplineze trupul. Mai jos sunt câteva exemple din care poți alege:

Mersul pe jos/Plimbare

Bicicleta
Gimnastică în apă

Alergare
Exercițille NU trebuie să fie foarte grele!

ÎNCĂLZIREA:
Exercițile încep cu încălzirea corpului tău, astfel încât să lucrezi în siguranţă. Exercițile de încalzire permit vaselor de sânge să se relaxeze, să se deschidă și să crească fluxul de sânge către inimă şi muşchi.
Încălzește-te CEL PUŢIN 5 MINUTE.

Începe să-ți pui corpul în mişcare încet şi uşor. Dacă te plimbi, începe plimbarea într-un ritm lent pentru primele 5 minute.

Dacă folosești bicicleta de interior, începe ușor, fără rezistenţă sau cu rezistență mică.
În prezentare s-a vorbit și despre dependența și tipurile de zahăr. Zahărul Brut (NU BRUN, NU ALB) este zahărul nerafinat si necristalizat, cu alte cuvinte este cel mai puțin nociv dintre cele trei tipuri de zahăr, deoarece conține 85% zaharoză și un aport semnificativ de vitamine din grupa B cât și minerale precum calciu, magneziu, fier, sodiu, zinc și fosfor.

La finalul întâlnirii, credincioșii prezenți au primit broșuri medicale despre activitatea fizică și batoane ecologice fără zahăr rafinat adăugat, cu nuci și fructe. Batoanele sunt produse vegane sunt produse în Alba Iulia, iar pe lângă gustul absolut delicios, au un conținut ridicat de Vitamina A, calciu, proteine și Om

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar