news        mail   location

 
 

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, am avut bucuria de a participa la a cincea ediție a Taberei naționale de tineret „Tradiție și noutate”, organizată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la Timișoara, în perioada 25-30 iulie a.c. Eparhia noastră a fost reprezentată de Gligore Andrei din Curtea de Argeș, student la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" București.



 

Menirea taberei a fost să împărtășească comorile credinței creștine tinerei generații. Evenimentul a debutat marți cu săvârșirea slujbei Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, fiind prezent, în calitate de organizator, părintele Nichifor Tănase, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei. Au urmat două prelegeri istorice. Prima a fost susținută de istoricul Ioan Hațegan, cercetător la Academia Română - filiala Timișoara, care a pus în lumină aspecte legate de „Banatul medieval - de la Dunăre la Criș”. M-a impresionat perspectiva gândirii istorice a distinsului cercetător. Îndemnul de a cugeta la scrierile străvechi, de a analiza evenimentele cercetate din mai multe surse și perspective, de a nu cădea în capcana prejudecăților prezentului și a corobora cu indicii de la fața locului. 

A doua conferință a fost susținută de părintele lect. dr. Alin Scridon de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișioara, care a evidențiat o serie de aspecte privitoare la istoria vieții religioase a românilor din Banatul istoric.

În partea a doua a zilei, programul taberei a cuprins vizionarea filmului „Omul lui Dumnezeu”, producție ce prezintă viața Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Activitatea a generat o serie de discuții legate de percepția suferinței ca tainică trăire dialogal duhovnicească a ființei umane cu Dumnezeu. Dezbaterile au fost moderate de ieromonahul lect. dr. Rafael Povîrnaru, cadru didactic asociat al aceleiași instituții de învățământ din Timișoara. 

Comunicarea, construirea unui discurs și noțiuni de management de proiect au fost temele activității celei de a treia zi, alături de Prof. Mihaela Țilincă, Directoarea Victoria Cociotă și Lect. Univ. dr. Oana Barbu. Partea teoretică s-a completat cu vizitarea Municipiului Timișoara și a împrejurimilor. 

Joi s-a desfășurat pelerinaj în Arhiepiscopia Aradului la Sfinte Mănăstiri, muzee și locuri frumoase, fiind încântați de cuvintele și învățăturile de viață dăruite cu bucurie și suflet de inimosul Arhiepiscop Timotei al Aradului. 

Vineri a fost dedicată discuțiilor privind pastorația persoanelor vârstnice în viața Bisericii. Pornind de la imagini, ne-am expus propriile gânduri, emoții și perspective privitor la etapele vieții. După amiaza ne-am închinat la Sfânta Mănăstire Timișeni - Șag. Părintele Arhimandrit dr. Simeon Stana ne-a încântat cu vorbe alese despre prietenie. 

În drum spre voievodalul Argeș, cugetam la cele auzite, având setea de a le împărtăși aproapelui. Cu adevărat, o prietenie înalță latura umană, scoțând la lumină ceea ce este mai bun din noi. De aceea, cum frumos spune învățătura Sfintei Biserici, mai bine este a da decât a lua, iar ceea ce dăruim semenilor nu poate fi luat de nimeni, ci va dăinui veșnic. Ceea ce primești îți poate fi luat, dar cine îți poate lua ceea ce oferi?

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar