news        mail   location

 
 

Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.



 

Aceste rugăciuni doinite sunt parte a stăruinței din toată vremea a creştinilor ortodocşi din satele și târgurile românești, de a mărturisi pe Domnul Iisus Hristos și bucuria de a rămâne uniți cu El, în istorie și în eternitate.

În seara zilei de 2 aprilie 2023, Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, prin parohia Domnești de Sus, a organizat un concert de pricesne intitulat: „La umbra Crucii Tale”, aflat la prima ediție.

Părintele Ovidiu Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media și prezentatorul evenimentului, a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic și a vorbit despre evenimentele aniversare pe care comuna Domnești le-a avut în ultimii doi ani, culminând cu prăznuirea celor 500 de ani, de la prima atestare documentară a localității.

În continuare, părintele slujitor Moisescu Ionuț Daniel de la parohia Domnești de Sus, a rostit un cuvânt de bun venit invitaților, precum și credincioșilor prezenți în număr foarte mare, din mai multe localități.

Concertul de pricesne a fost deschis de corul bisericii „Sfânta Treime” din Corbi, coordonat de doamna profesoară Simona Anghel, după care a urmat tânăra Din Ilinca din Pitești, elevă la Colegiul Național „I.C. Brătianu”, și la Școala de Populară și de Arte și Meserii.

Grupul ,,Păstorașii Corbilor " , al Școlii Gimnaziale " Naum Râmniceanu  " Corbi,  a luat ființă în anul 2014, ca urmare a dorinței de promovare și valorificare a talantului pe care elevii școlii l-au primit de la Bunul Dumnezeu.  

Grupul vocal a fost coordonat încă de la înființare de către Profesorul de Religie, George Bodoc și Doamna Profesoară Simona Anghel. De-a lungul timpului, membrii grupului au participat la numeroase festivaluri,concursuri și proiecte ale diferitelor posturi de televiziune, remarcându-se de fiecare dată, prin aparițiile deosebite, frumusețea și originalitatea portului popular dar și  a repertoriului abordat. 

Domnul profesor George Baciu a recitat câteva poezii cu tematică religioasă, pe care le-a așezat în versuri cu mare drag pentru această seară duhovnicească.

Pelerinajul muzical a continuat cu Ninu Daria Maria, în vârstă de 13 ani, de la Școala Gimnazială Carol din Curtea de Argeș, și elevă la canto de la vârsta de 7 ani la Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești, care a bucurat sufletele celor prezenți prin frumusețea pricesnelor interpretate.

Prima ediția a concertului de pricesne a fost încheiată de recitalul Cvartetului Brevis, înființat în anul 2011, și care, după o pauză de mulți ani, și-a reînceput activitatea, oferind auditoriului un buchet de pricesne și cântece religioase.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar