news        mail   location

 
 

Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.

 

Ceea ce ne face umani este chiar faptul că suferim. La o primă privire s-ar părea că ideea se aseamănă cu aceea a lui Siddartha Guatama Buddha, care spunea și el că suferința este o parte implicită a vieții umane. Însă răspunsul lui Unamuno la suferință este foarte diferit. Spre deosebire de Buddha, el nu o vede ca pe o problemă care trebuie depășită prin practica detașării, ci argumentează că suferința este o parte esențială a ce înseamnă să exiști ca ființă umană, și o experiență vitală...Trebuie să îmbrățișăm suferința! Care este viziunea etică a lui Unamuno? „El afirmă că este esențial  să ne recunoaștem suferința (durerea), deoarece numai atunci când vom privi în față propria suferință vom fi capabili să iubim cu adevărat alte ființe care la rândul lor suferă.

Suntem astfel confruntați cu o alegere dificilă. Pe de o parte, putem alege fericirea, iar pe de altă parte, putem alege suferința și iubirea. Prima alegere (fericirea) este probabil mai ușoară, însă în esență ne limitează – căci retează o parte esențială a ființei noastre. Cea de a doua alegere (suferința) este mai dificilă, însă deschide calea către posibilitatea unei vieți pline de profunzime și de sens!”

Așadar, s-a înțeles și de către laici că durerea sau suferința, adică durerea asupra trupului și suferința asupra sufletului, așa cum spunea un om îndurerat, ca să le cuprindă pe amândouă stările, trebuie acceptate și îndurate cu multă răbdare.

Celebrul Ilie Cleopa, de curând aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de a se bucura de cinstirea ca sfânt al Neamului Românesc, rostea în fața creștinilor care-l cercetau, cu glas înalt: Răbdare, Răbdare, Răbdare și iarăși Răbdare! Răbdare în viață, în suferință și în toate încercările acestei vieți, uneori, prea amărâtă!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar