news        mail   location

 
 

Preotul profesor Gheorghe Cotenescu, de la a cărui naștere, anul acesta, în 4 iulie, s-au împlinit 135 de ani, a fost unul dintre străluciții reprezentanți ai clerului românesc ortodox de altădată, prin cultură, vocație misionară și statură morală.



 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în ziua de 22 iulie 2021 la parohia Stoenești din Protoieria Câmpulung Muscel, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorul bisericii, preotul Gheorghe I. Cotenescu.

Slujba a fost oficiată de preoții: Ovidiu Vlăsceanu – consilier cultural și comunicații media, Horvat Dorin – parohia Stoenești, Vasilescu Nicolae – parohia Cotenești, Stuparu Alexandru și Stuparu Ion – parohia Bădeni, Bălășoiu Gheorghe și Crineanu Ionuț Solomon – parohia Slobozia și Cârstina Gheorghe – parohia Dragoslavele, în prezența autorităților locale și a credincioșilor musceleni.

După „Veșnica pomenire” cântată de corul slujitorilor în sunet de clopot, la cavoul familiei preotului Gheorghe I. Cotenescu, au urmat alocuțiunile celor prezenți.

Părintele Ovidiu Vlăsceanu a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic, rostind un cuvânt despre frumoasa activitate a preotului omagiat: „În pastorație, a ostenit pentru ridicarea unui nou sfânt locaș, pe o temelie turnată încă din 1893, pe terenul donat de viitorul său socru. Deteriorarea vechii bisericuțe în urma luptelor din 1916, l-au determinat să inițieze chiar de pe linia frontului primele liste de subscripție, mergând, dupã 1919, în întreaga țară, pentru strângerea de fonduri. Este semnificativă în acest sens propria mărturie din 1933: „M-aș simți ușurat de singura dorință pe care o mai râvnesc vieții de la mila Providenței, să văd ridicată pe această frumoasă vale a Dâmboviței, în Stoeneștii Muscelului, această Biserică ocrotitoare a aducerii aminte de gloria străbună înfrățită cu lupta marelui război de reîntregire”. Temelia a fost sfințită în septembrie 1929, apoi s-a lucrat 10 ani, în condițiile grelei crize economice, prin care trecea țara. Visul său ctitoricesc s-a finalizat pe 8 octombrie 1939, la târnosirea bisericii, care a fost transmisă la postul de radio național. Sfânta slujbă a fost condusă de patriarhul Nicodim Munteanu.”

Primarul Comunei Stoenești, domnul Marin Ion și-a arătat bucuria sufletească pentru acest frumos eveniment organizat întru pomenirea celui care s-a jertfit pe Altarul Credinței, lăsând comunei o frumoasă biserică, dorind totodată ca și cei de azi, prin lucrările de înfrumusețare a sfântului lăcaș, să bucure și să aducă cinste înaintașilor, ctitorilor și binefăcătorilor bisericii.

Părintele Stuparu Ion, care l-a cunoscut în copilărie pe părintele Cotenescu I. Gheorghe, a continuat șirul evocărilor, prezentând un scurt portret al preotului ctitor, prin ochii de copil din acea vreme.

Domnul Radu Petrescu Muscel, coborâtor din neamul binecuvântat al Coteneștilor, emoționat de această evocare, a vorbit muscelenilor despre pătimirile celui care a ctitorit această biserică și despre pastorația de 52 de ani din acest loc.

În finalul evenimentului, preotul paroh Horvat Dorin a adus cuvânt de mulțumire Chiriarhului pentru atenta purtare de grijă, dar și ctitorului bisericii, preotul Gheorghe I. Cotenescu, care a dat și hramul principal al parohiei de Adormirea Maicii Domnului.  

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar