news        mail   location

 
 

Cu câteva zile înainte de cinstirea hramului închinat Sfântului Neagoe Basarab, schitul argeșean din comuna Vlădești a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Sute de credincioși au avut bucuria de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a oficiat cu această ocazie Sfânta Liturghie în paraclisul acestui așezământ monahal.



 

Chiriarhul Eparhiei a rostit celor prezenți la eveniment un cuvânt de învățătură în care a dorit să menționeze că noul schit construit cu ajutorul obștii monahale de la schitul atonit Lacu      și a credincioșilor români din toate zonele țării, este de fapt un dar făcut de Dumnezeu argeșenilor pentru toate daniile făcute de voievodul Neagoe Basarab către mănăstirile de pe muntele Athos.

Sfântul Munte Athos a fost și rămâne un reper de viață monahală pentru întreaga Ortodoxie. De-a lungul timpului, și mai nou după 1990, călugării români care au mers în pelerinaj sau au viețuit un timp în Sfântul Munte Athos și-au dorit să construiască în România mănăstiri noi, după tipicul athonit, sau să impună o rânduială athonită în unele mai vechi.

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, având la bază această dorință,  în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în ziua de 1 mai a anului 2023 a fost sfințită piatra de temelie pentru un nou schit  închinat Sfântului Neagoe Basarab. De la acel moment a fost ridicat un paraclis care a fost pus sub ocrotirea Sfântului Neagoe Basarab, iar în acest an au început lucrările la biserica cea mare a schitului care au avansat foarte mult până în prezent. Un sprijin deosebit a venit din partea Consiliului Județean Argeș și al primăriei comunei Vlădești pe teritoriul căreia se ridică această nouă mănăstire. Lângă aceste instituții au venit foarte mulți sponsori care au pus o cărămidă la această nouă construcție.

Pentru a răsplăti eforturile ctitorilor care au ajutat financiar la toate cele zidite până în prezent, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului le-a oferit acestora diplome de vredncie și o medalie care să le amintească de această zi binecuvântată. Mai mult, Ierarhul Argeșean a primit din partea obștii monahale o medalie, Chiriarhul fiind socotit a fi primul ctitor al acestui schit.

După oficierea Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Argeșean a binecuvântat lucrările executate la biserica de zid a schitului, fiind însoțit de obștea monahală și de credincioșii prezenți la eveniment.

Lucrările la biserica mare a schitului vor fi continuate, urmând ca până în toamna anului 2025 să fie terminate turlele și acoperișul bisericii.

Schitul Sfântul Neagoe Vodă Basarab a fost înființat de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin decizia 181, din 28 septembrie 2022. Sfântul Voievod Neagoe Basarab a practicat rugăciunea isihastă, pe care a deprins-o de la Sfântul Ierarh Nifon.            

Sfântul voievod Neagoe, ctitorul bisericii de la Curtea de Argeș, este unul dintre cei mai cunoscuți ctitori români din Athos. El a fost și un domnitor cultivat, un om duhovnicesc, cu viață ascetică și nevoință isihastă.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar