news        mail   location

 
 

În anul 1843, Gheorghe Asachi, scria în „Albina românească”: „De se află Patria în nevoie și în primejdie, atunci ai prilejul de a-ți arăta inima. Egoistul caută să scape, iară patriotul să se împărtășească de primejdiile ei pentru ca să o mântuiască prin unire și statornicie”, iar Dinicu Golescu, argeșeanul cărturar, ne asigură: „Când omul nu se gândește la folosul Patriei, nici ea nu are datorie pentru el”.

 

Uneori-deseori se mai aud glasuri provocatoare și pline de amărăciune și lipsă de gândire: Ce mi-a dat mie, România? Ce mi-a dat mie, Biserica? Răspunsul poate fi tot cu întrebare: Fiule al Patriei România și al Bisericii Ortodoxe Române, tu ce ai dat Patriei și Bisericii? Că până te așezi pe lucru, pe rost, și randament, ești în ipostaza de consumator! Ca să nu fim ridicoli, să ne întrebăm, din când în când, eu, personal, ce am dat Patriei România și Bisericii?

Dacă nu pornim de aici, nu avem răspunsul corect și ziditor.

În acest sens, am îndemnat și sfătuit ca preoțimea argeșeană și musceleană, să mai facă încă o facultate, o meserie, să poată rezista timpului în care trăim. Spre exemplu, o parohie cu o mie de suflete, cu 25 de ani înainte, acum mai sunt puțin de 500 de suflete. Mai trece o vreme și, iată, preotul a dus la cimitir întreaga parohie. Și apoi? Că așa e legea naturală, că nu o să trăim cât calea ferată, cum spunea cineva, mai în glumă. Așadar, noi orientări în viață. Să nu uităm că meseria este brățară de aur.

Veți zice, bravo, Calinic, dar tu, la cei 80 de ani, ce meserie mai vrei să înveți, ca să nu fii povară? Îmi place să mătur! Deci, poate găsesc și eu o bucată de drum, prin orașul Curtea de Argeș. Aș putea face ceva, cu inima și coloana mea bolnavă, vreo jumătate de normă.

Până atunci, fac curățenie prin Curtea istorică a Argeșului, pentru a-mi arăta devotamentul pentru acest loc sfânt al Țării, unde fac de strajă de aproape 40 de ani. Deci, paznic! Fără portofoliu! Mai am puțin și trec în rezervă, făcând rugăciuni, ca Domnul Dumnezeu să ne salveze Patria și Biserica, iar noi toți, să ne bucurăm de pacea sfântă în casa noastră, în țara noastră, în familia cea harnică și răbdătoare!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar