news        mail   location

 
 

Francia sau Franța, scăldată o bună parte de Oceanul Atlantic, are proverbe care vorbesc despre faptul că: „Patria vrea să fie servită și nu stăpânită”, cum mai cred unii. Românul, observator atent la stihiile naturii, ne încurajează: „Apa, cât de mare vine, piatra tot în vad rămâne”, iar vecinii noștri, de mai la vale, ne spun: „Curajul se vede în apărarea patriei!”

 

Care patrie? „Numai o patrie are omul în lume, și această patrie trebuie sprijinită prin noi ce voim să mai existe. Să ne întrarmăm dar cu curagiu și credință, și România nu va pieri! O, români! Români! Răspundeți la glasul patriei cu inimă de români!” (apud. Poporul suveran, de D. Bolintineanu).

Țările Române și mai apoi România, au avut în decursul istoriei, mult de suferit, dar niciodată nu a disperat. Cei din antichitate gândeau așezat: „Acela care își apără țara, chiar când îl așteaptă ura, moartea, pedeapsa, acela trebuie socotit într-adevăr un OM” (apud. Cicero). Cred că nu este cazul să mai spunem că cine nu se apără, piere și dispare din istorie. Noi, românii, dintru începuturi, am avut un mare ajutor de la Domnul Dumnezeu, că și spațiul unde am fost așezați ne-a fost prieten numai nouă: „Câtă binecuvântare, Doamne Dumnezeule!” Cum să nu ne bucurăm: „Carpații sunt de multe milenii osul de rezistență al nostru, și șira spinării care nu s-a încovoiat niciodată și nu se va rupe niciodată, decât cu cel din urmă om dintre noi!” (B. Șt. Delavrancea).

Niciodată românul nu a rămas surd la chemarea ca să lupte pentru apărarea Patriei. Iată cum cheamă la servirea Patriei și scriitorul antic Eschil: „Ai Greciei, la lupta cea supremă! Veniți, veniți, eliberați pământul Străbunilor! Eliberați copiii! Eliberați soțiile! Veniți! Dați templelor străbune libertatea”.

Nu vom uita sfaturile Sfântului Neagoe Vodă Basarab, către fiul său Teodosie, și către noi, urmașii: „Nu trăiți ca pasărea aceea care se cheamă cuc, care-și dă ouăle să le clocească alte păsări și-i scot puii, ci fiți ca șoimii și vă păziți cuibul vostru!”

Și Vasile Pârvan ne rostește din istorii: „Viteji au fost flăcăii tăi, o, patria mea frumoasă, pretutindeni unde ți-au apărat moșia de năvala dușmană!”

„Să ne apărăm Țara, cum își apără albina căscioara cu acele și cu veninul său!” (Grigore Ureche)

Doamne, Dumnezeule, apără România de orice primejdie!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar