news        mail   location

 
 

Mai este un aspect esențial care nu trebuie ignorat, cel al publicațiilor. Când eram stareț la Mănăstirea Cernica, mă întâlneam, mai ales, cu marele om și medic Florin Popa, Directorul Spitalului  Sfântul Pantelimon.

 

Mă bucuram că ne ajuta pe linie medicală, fiind  un om adevărat: îmi ducea bolnavii la spital și-i aducea sănătoși, după îngrijirea atentă. Un adevărat Domn! Și totul, numai pe gratis. Aflam de la el cum se pregătește zilnic pentru operații și că este la curent cu tot ce este științific în domeniul chirurgiei. Era o bucurie să-l auzi, cum povestește.

Tot așa am citit și în cartea savantului Alexandru Ciurea: „Toată activitatea medicală, generală și, pentru mine și colegii mei neurochirurgi, activitatea neurochirurgicală, trebuie susținute și dovedite prin publicații. Publicațiile sunt multiple: începi să publici în reviste generale de medicină, cum este Viața medicală și continui cu cele mai complicate și mai sofisticate publicații (Romanian Neurosurgery). În special World Neurosurgery sau Journal of Neurosurgery, care adună laolaltă  toate aceste date deosebite.”

Profesorul Constantin Arseni, după cum bine se știe, un geniu, scria cărți și articole, le tipărea în limba română, dar erau traduse și în limbi străine. El îndemna  pe toți „ucenicii” săi să studieze, să publice articole, să scrie cărți. Iată cum scrie Alexandru Ciurea: „Am rămas fascinat cu ce tenacitate urmărea aceste articole și scria cărțile de neurologie și neurochirurgie, după care făcea tot posibilul să le traducă în limba engleză și să le trimită în diferite locuri, în lume. Așa intra în multe biblioteci de neurochirurgie, în acest fel se știa despre profesorul Constantin Arseni”.

În Enciclopedia de Neurologie și Neurochirurgie, publicate la Paris, la nivelul anilor 1970-1980, Constantin Arseni, era menționat de șase ori, în șase locuri, iar cel al profesorului Dumitru Bagdasar (1893-1946), în patru locuri.

Era o recunoaștere internațională în enciclopedie, ceea ce însemna foarte mult pentru România. Așa se adeverește vorba lui Virgilius: Munca stăruitoare le biruie pe toate!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar