news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeșene Căpățâneni din comuna Arefu au sărbătorit astăzi unul din hramurile bisericii închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Evenimentul a fost unul deosebit pentru întreaga comunitate datorită prezenței Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit cu această ocazie slujba de târnosire a bisericii satului, trecută  în ultimii ani printr-un amplu proces de restaurare.



 

Chiriarhul Eparhiei a oficiat după acest moment, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La final, Ierarhul Argeșean a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a dorit să evidențieze credința și dragostea înaintașilor pentru Dumnezeu care rămâne vie prin impunătoarea biserică construită la umbra munților Făgăraș, într-o localitate care are legătură cu începuturile Țării Românești. Pentru a face legătura cu voievodul Basarab I, Ierarhul a oferit astăzi bisericii și hramul Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, fiica lui Basarab I Întemeietorul, domn al Țării Românești.

Construită între anii 1883-1894, sub coordonarea preotului Măcinic Florescu, cu sprijinul a 80 de familii care formau atunci obștea  satului Căpățâneni, sfântul locaș a avut de suferit în timp datorită climei nefavorabile specifice zonei submontane. Astfel, biserica fost reparată în anii 1930 (atunci când a fost refăcută și pictura), 1950 și 1952. Alte lucrări importante desfășurate în cadrul Parohiei Căpățâneni de către membrii Consiliului Parohial, enoriași și preoți, precum: construirea casei parohiale, în vremea preotului Balotă Emilian, anul 1995; repictarea interioară a bisericii, dotarea cu mobilier, refacerea pardoselii, montarea sistemului de încălzire centralizată termoficată, construirea praznicarului și efectuarea de tencuieli exterioare, au fost realizate în perioada anilor 2006-2009, în vremea preotului paroh Străuț Nicolae Bogdan și a preotului coslujitor Floroiu Nicolae.   

Din anul 2021, cu sprijinul credincioșilor și al Primăriei Comunei Arefu, părintele paroh Străuț Florin a reușit să aducă biserica la frumusețea de odinioară. Între lucrările executate amintim:

-realizare tencuieli și vopsire fațade exterioare, și turnare alei din beton;

-eradicare igrasie, decapare și refacerea zonelor picturale afectate în interiorul bisericii;

-montare jgheaburi și burlane acoperiș;

-înfrumusețare și dotare biserică cu obiecte de cult; 

Pentru efortul depus de întreaga comunitate, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a dorit să recompenseze asztăzi pe toți binefăcătorii care au contribuit financiar la toate lucrările de restaurare desfășurate.

Ierarhul le-a oferit acestora medalii și diplome de vrednicie, precum și o carte care cuprinde informații despre Sf. Cuvioasă Teofana Basarab.

De asemenea, Chiriarhul a oferit domnului Stoican Gheorghe, primarul comunei Arefu, medalia creștin ortodoxă ,,Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel” pentru sprijinul financiar pe care primăria locală l-a oferit parohiei Căpățâneni.

La final, toți credincioșii au participat la o agapă frățească care a fost organizată în praznicarul construit în curtea bisericii.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar