news        mail   location

 
 

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost organizată astăzi întâlnirea preoților din cele șase protopopiate ale Eparhiei cu ocazia Conferinței de toamnă, pusă sub tematica generală a Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești(psalți) în Patriarhia Română.



 

Evenimentul s-a desfășurat sub președenția și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Cu această ocazie,  Ierarhul Argeșean a dorit să transmită preoților din cuprinsul Eparhiei  îndemnul de a lucra fiecare în parohie  pentru realizarea cântării omofone în timpul Sfintei Liturghii, amintind că anul 1950, marele nostru Patriarh Justinian Marina a avut iniţiativa introducerii cântării omofone în bisericile noastre. În acest sens, s-a elaborat atunci un plan de măsuri, în vederea alcătuirii şi tipăririi cărţilor care să cuprindă cât mai multe cântări bisericeşti, pe dublă notaţie, pe care să le poată interpreta credincioşii care participă la slujbe.

În cadrul acestei conferințe a fost proiectat și filmul documentar „Anton Pann-protopsaltul”, realizat de televiziunea Trinitas TV,  în contextul  Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la plecarea la cele veșnice a compozitorului și psaltului Anton Pann.

Părintele Andrei Michai, consilier administrativ bisericesc, a dat citire unui referat intitulat: ,,Cântarea omofonă, mijloc al întăririi unităţii de credinţă”.

De asemenea, părintele Prof. Dr. Popescu Ion – profesor de dogmatică la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte  din municipiul  Pitesti, a prezentat pe scurt  care este fundamentul teologic al muzicii bisericești  care are puterea de a-l apropia pe om de Dumnezeu, ridicând sufletul acestuia până la contemplare. 

În cadrul acestei întâlniri, domnul Andrei Bachide, responsabil de compartimentul SSM si PSI din cadrul Centrului Eparhial, a reamintit și a prezentat mai multe prevederi legislative cu scopul promovării îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă a clericilor și a personalului neclerical, precum și măsurile necesare pentru protejarea bunurilor bisericești  în caz de incendiu sau situație de urgență.

La finalul conferinței, Ierarhul a mulțumit slujitorilor pentru prezență, îndemnându-i să primească cu smerenie toate încercările pastorației. La rândul lor, cei prezenți au dorit să transmită Ierarhului lor un călduros ,, La mulți ani!”  cu ocazia aniversărilor viitoare din zilele de 17 și 18 noiembrie când Chiriarhul Argeșean va împlini 38 de ani de arhierie și respectiv 33 de ani de când a fost așezat ca arhiereu la Curtea de Argeș.

           

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar