news        mail   location

 
 

Cred că cititorii harnici vor să știe câte ceva și despre procedeele operatorii. După cum se știe, aceste procedee sunt în general lungi, în ziua de azi.

 

Pregătirea pacientului, strategia de operație, deschiderea cutiei craniene, deschiderea coloanei vertebrale și pentru o mică leziune, durează ore în șir. Dar și închiderea organelor operate trebuie făcută perfect, durează, de asemenea, foarte mult. Sunt operații reușite, dar se mai întâmplă să fie și operații nereușite.

Iată ce spune Alexandru Ciurea: „Am avut asemenea situații, când unui copilaș de 6 zile, cu cheag de sânge, cu hematom traumatic, trebuia numaidecât să-i scot hematomul. Tatăl copilului, ca să mă încurajeze, mi-a spus verde în față: „Dacă îmi moare copilul, o să te împușc.” L-am întrebat de ce nu o face înainte. Am început să râd, n-am realizat pericolul, convins că ceea ce fac este bine, că îmi fac datoria. După aceea, uitându-mă, i-am spus: „Atât am putut, atât am făcut, operația a reușit perfect”...Au apărut și alte elemente importante, cum este neuronavigația, similară cu ce se întâmplă cu piloții care se află la înălțimea amețitoare de 12.000 de metri deasupra Pământului; zboară și văd perfect ce se întâmplă pe sol. Așa este și aparatura de neuronavigație: pe baza datelor acumulate anterior de la pacienți, toate informațiile, toate investigațiile fuzionează într-un aparat, care se aplică pe pacientul adormit. Astfel, se delimitează exact cu ajutorul aparatului unde este leziunea. Cât de mare este leziunea, pe unde este cel mai bine să abordezi, cum poți ocoli centrii elocvenți – vorbire, mișcare, gust, auz – pe care poți să-i ai în cale, cum obții cea mai bună îndepărtare a leziunii, a zonelor cerebrale mai sensibile.  Acum se poate vorbi de neurochirurgia  funcțională, adică în neurochirurgia epilepsiei, în neurochirurgia mișcărilor involuntare, în cea a nervilor – nevralgia. Mai mult, apariția roboților a dus la progrese și în neurochirurgie. De exemplu, este neurochirurgia Parkinsonului, care este una robotică; anumite structuri foarte fine din interiorul creierului trebuie atinse ca să oprești mișcările involuntare ale pacientului. Altă robotică excepțională este neurochirugia vertebrală, în care se intră în fracturi, reușești să pui instrumentația, șuruburile care prind porțiunile rupte sau să le înlocuiești.”

Marele savant Alexandru Ciurea ne arată și în scris, ca să luăm aminte, la grija de a nu ne îmbolnăvi, în primul rând, că a te expune unor primejdii este cu înlesnire, fie din neatenție sau fie din cauza unor nefericite accidentări. Este absolut necesar să avem grijă de sănătatea creierului și de sănătate, în general, și să nu ne expunem inutil!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar