news        mail   location

 
 

Citind prin cărțile de demult, am găsit la Seneca cel Tânăr (4 î.Hr-65 d. Hr) două cuvinte pline de înțelepciune: „Docendo discitur” – „Înveți, învățând pe alții!”

 

Despre multe lucruri și lucrări se poate scrie și rosti în privința unui element esențial, în dezvoltarea umană și în dezvoltarea societății noastre, acest dor neîmplinit, numindu-se EDUCAȚIE! Iată cum tălmăcește neurochirurgul Alexandru Ciurea: „Educația se formează, nu te naști cu această educație, ea constă în foarte multe elemente care se acumulează. Dacă este vorba de educație directă, cea generală poartă numele de „cei șapte ani de acasă”. În cei 7 ani de acasă, acum, probabil, șase, trebuie să învățăm o serie întreagă de lucruri: să mergem, să ne spălăm, să mâncăm civilizat, să vorbim civilizat, să ne comportăm tot timpul civilizat. Toate acestea fac parte din educația acestui pui de om pe care mămica și tăticul îl au în grijă, pe care încep de mic să-l crească. Vedeam acea imagine cu părinții care își duc un copil de mână; tot așa acest copilaș trebuie ținut de mână și „cerebral”, pentru a se educa...Desigur că noi, când spunem educație ne gândim probabil la acumulare de date, de cultură, de istorie, de geografie, de botanică, de zoologie, agricultură, climă. Toate acestea fac parte din educație. De aceea, copilul trebuie să știe cât mai multe lucruri, să întrebe continuu și să i se poată răspunde. De aceea s-au inventat și acei oameni înțelepți care se numesc „bunici”.

Dacă citim despre educație la marii scriitori ai lumii, aflăm: „O educație bine făcută poate întotdeauna să scoată dintr-un suflet, oricare ar fi el, partea folositoare pe care o conține” (Victor Hugo). Apoi, tot acest mare scriitor scrie: „Într-o educație, căreia nu i se dă prea multă atenție, există multe primejdii ascunse. Dorința de a-ți vedea copilul fericit prea de timpuriu e poate lucru nechibzuit”. A fi om educat este o artă și o știință. Începe de când pornim, de mici, pe picioarele noastre. Un ignorant nu va putea să fie educat niciodată: „Există un tiran al omului, ignoranța. Omul nu trebuie să se lase guvernat decât de știință și aici, mai ales, se dorește o Românie sănătoasă, o Românie educată. „Un exemplu în educație este o proclamație”!

Să „cioplim” mereu la caracterul nostru!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar