news        mail   location

 
 

Neamul grecesc este mai direct! Când este vorba despre femeie, nu au timp să întârzie cu vorbe sentențioase.

 

Deci: „Nu este potrivită o femeie tânără unui bărbat bătrân”, și că: „Unii stăpânesc cetăți, dar sunt biruiți de femei”, cum consemnează Democrit, care făcea haz de toată lumea, spre deosebire de Heraclit (filosofi de seamă), care era mereu trist.

Scriitorul de tragedii, Eschil, ne-a lăsat scris: „Ce soare strălucește mai dulce în fața unei femei decât bucuria de a deschide larg porțile bărbatului pe care zeii l-au salvat din război” și nu prea departe de această cugetare, a scris, ca să rămână în istorie, că: „Femeia nu trebuie să dorească războiul” (Eschil, Agamemnon, 940).

În toiul revoluției din 1989, într-o noapte sună telefonul fix (nu ca acum, la purtător), și aud vocea fină a unei cucoane, care a zis:

- Alo!

- Da, răspund eu, neștiind a cui poate fi vocea de femeie, în plină noapte.

- Sunteți Calinic Argeșeanul?

- Da, răspund fără ezitare. Și aud ce nu mai auzisem:

- N-ați murit, încă?

Era o întrebare plină de ură. Am rămas blocat. Nu mai auzisem o vorbă așa de amară, într-o vreme de instabilitate social-politică. Mi-am zis plin de uimire, că o întrebare-reproș ca aceasta nu am mai primit și contrariat, că este cu atât mai grav, că era de la o femeie. Desigur, nu s-a întrebat: Ce ar fi zis mama, dacă auzea așa vorbă de la o femeie, și ea, mamă! Aceasta m-a tulburat cel mai mult.

Când am citit ce a scris Eschil, mi-am adus aminte de această întrebare-reproș!

Dacă mai continuăm cu cititul, vom da și peste fragmente din opera Medeea a lui Euripide, alt tragic grec: „Divorțul nu este o cinste pentru o femeie” și că: „Se cuvine ca o femeie să împărtășească durerea unei alte femei”! Iar ca prudență: „Femeia poate aduce bărbatului cel mai mare folos sau cea mai mare vătămare”!

Să ne purtăm cu femeia ca și cu un înger păzitor, și să nu uităm, că femeia supărată de cineva, nu mai uită toată viața și pleacă din vatra familială.

Noi, bărbații, putem avea bucuria unei vieți fericire, dacă vom ști să ne comportăm zilnic, cu delicatețe și dragoste neprefăcută, față de femeie!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar