news        mail   location

 
 

Dacă am spus câteva cuvinte, cam ce a gândit Shakespeare (un englez) despre femeie, am zis în cugetul meu, că este bine să se știe, așa ca fapt divers, ce a lăsat scris în Cartea de Înțelepciune și Mihail Sadoveanu, uriașul scriitor român!

 

Parcă-l vezi pe sfătosul romancier cum stă la vorbă cu femeile, la o clacă moldovenească: „Au și femeile un suflet și o judecată. Pe lângă cloște și stative, au a naște în dureri și a crește copii” (Frații Jderi, pag. 651).

Rostul femeii în lume este esențial, spune Mihail Sadoveanu: „Dacă n-ar fi muierile, cu rânduială și cumințenie, ce s-ar face Țara?”

Se știe din Istoria Universală că femeia a salvat, totdeauna, destinul omenirii, dar bărbații au învățat din „Frații Jderi”, roman scris de scriitorul Sadoveanu, că: „Femeia frumoasă și punga plină..., nu e bine să le arăți...ca să nu ia aminte răii” și că, atunci când: „Femeia intră pe ușă, liniștea iese pe fereastră.”

Marele scriitor, Mihail Sadoveanu, spre bucuria femeilor, este maestru zicând că, după ce a fost „lipsită de podoaba bărbii, muierea a dobândit de la Domnul Dumnezeu, sporul limbii sale”, spune că: „Își găsesc cu greu soție acei care sunt rânduiți...să fie stăpânitori noroadelor”, și cu mai multă gravitate, arată că: „Însoțirea cu muiere (în limba latină înseamnă femeie), întru căsnicie, e greu meșteșug și silnică muncă”, și eu, vai de mine păcătosul, cred întocmai!

Dar una și mai uriașă, la nivel mondial: „Înțelepciunea muierilor a sprijinit și a dărâmat împărățiile”, Sadoveanu trăgând concluzia că: „Muierea e vinovată totdeauna și de orice se întâmplă pe lumea asta”, pentru că: „Parcă poți ceti în sufletul femeiesc?” și că: „Muierii niciodată nu-i încredința secretele tale ca să te supuie voinței ei.” Și ca Mihail Sadoveanu (mare înfulecător de plăcinte) să o facă lată, a scris: „Multe-s năvălirile valurilor mării, multe-s suflările cele calde ale apelor și ale focului, greu lucru-i sărăcia, grele-s și alte nenumărate rele, dar nimic nu-i așa de greu ca muierea cea rea” (Esopia, pag. 118).

Și acum, avertisment: „Pururea cu muierea poartă-te bine și înțelepțește, ca să nu-i dai prilej a dori buna purtare a altui bărbat” (Esopia, pag. 144). Și mai ales: „Să te temi de muierea care tace, nu de cea care vorbește” (Frații Jderi, pag. 654).

Cred că Mihail Sadoveanu nu prea iubea femeile din Moldova!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar