news        mail   location

 
 

Sigur că avem minte clară după un somn de câteva ore, după masă! La Mănăstirea Slănic este regula de trei simple: după amiază, somn bădie, de trei ore, pentru a se recupera – cumva – orele petrecute la Privegherea de toată noaptea.

 

Este greu cu privegherea de toată noaptea. Personal (dar asta nu e cazul să se știe, decât în piață și la moară) nu prea dorm noaptea de „frică”, mai ales, că este vremea ca să vină în vizită, domnișoara cu coasa. Știu ce înseamnă să adormi la masa de scris sau la citit cu nasul în carte.

Recomand ca să nu se facă excese de priveghere, citit și scris noaptea. Noaptea este făcută pentru somn! Iată ce spune savantul Ciurea: „Biciuirea cu tot felul de stimulente, gen cafea, nu duce la ceva bun, ci la forțarea activității. Se întâmplă și la studenți și la corporatiști, pentru o perioadă scurtă, să fie nevoie de o asemenea biciuire a sistemului nervos și a neuronului propriu-zis. Dar asta nu duce la ceva bun, de durată, căci creierul trebuie să funcționeze exact, după anumite reguli.”

Acum trebuie să reținem cu atenție anumite reguli ale ciclului circadian, adică ceea ce s-a dovedit științific: „Creierul funcționează la maximum de activitate cerebrală între 10 dimineața și 12 după-amiază. Al doilea vârf este între orele 16.00 și 18.00. Nu noaptea, nu în zori, nu în altă perioadă și interval. Dacă observați, după ce are loc trezirea, odată cu cântatul cocoșilor, o dată cu pornirea activității cerebrale generale și a activității sistemului endocrin și imunitar, începe sângele să circule, începe acel metabolism, care este „locomotiva organismului, pornesc toate organele interne. Atunci se trezește la viață organismul, exact ca o floare, și începe să funcționeze. Sângele și oxigenul se duc în toate organele și merg, desigur, și în creier, care primește oxigen, sânge și anumite materii nutritive, urmând ca apoi să dea comenzile care pleacă în întregul organism. Astfel, funcționează întreg organismul”.

Să avem grijă de Creierul nostru. El este organul central și conduce întreg organismul uman. Dacă lăsăm Creierul pe seama paraziților, vom avea mari suferințe de îndurat!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar