news        mail   location

 
 

Nu vă speriați, chiar dacă sună cam greu de înțeles sau de acceptat. Parcă s-a devalorizat această stare, care, din păcate, este, uneori, anapoda tălmăcită.

 

Dintru început, se recomandă ca să nu se scoată nimic din spiritul omenesc! A suprima ceva, spun filosofii, este o greșeală. Trebuie reformat și transformat, nu devalizat, ca revoluțiile făcute de capetele pătrate!

Dacă pricepi ceva, trebuie să înțelegi că Progresul este scopul final, iar drumul spre acolo, este călăuza, ideea lucrătoare. Iată cum citim din lumea scriitorilor filosofi: „Dacă vreți să vă dați seama ce este progresul, numiți-l Mâine. Mâine, își desăvârșește opera fără ca nimic să i se poată împotrivi; și-o îndeplinește începând de azi.”

Și se continuă: „Brutalitățile progresului se numesc revoluții. Când li se pune capăt, recunoaștem că neamul omenesc a fost zgâlțâit, dar a înaintat, ca și cum a fost, în ultima vreme, așa-zisul: Covid 19, numit așa după anul în care a apărut la noi, 2019!

Care este prețul progresului? Să îndrăznești! Să fii tare pe principii sfinte, să încerci să stărui, să fii statornic, să-ți fii mai întâi credincios ție însuți, să te iei la trântă cu deznădejdea, să uimești prin sânge rece, să înfrunți puterea nedreaptă, să nu-ți pierzi cumpătul niciodată și să ții piept – iată pilda exemplară de care au nevoie popoarele și lumina care le electrizează!

Cred că nu este cazul să mai povestim despre faptul că progresul este caracteristic omului și că viața speciei umane, în general, se numește progres, iar pășirea laolaltă a omenirii se numește tot progres, și că este viața permanentă a popoarelor.

Iată că scriitorul francez, Victor Hugo, zice ceva și despre mântuire: „Mântuirea societății depinde de ea însăși; noi apelăm tocmai la bunăvoința ei. Niciun leac violent nu este necesar. Să se cerceteze răul prietenește, să se constate și să se vindece, și să nu se meargă cu târnăcopul în mână ca să se ia cu asalt nemărginirea. Trebuie să învățăm, că adăugând ceva în plus naturii...vom fi mai presus decât ea; a adăuga înseamnă a spori, a spori înseamnă a înălța! Fiecare din atributele omului să devină un simbol al civilizației și un ideal al progresului: să pășim pe drumul sacru al progresului duhovnicesc și material.”

Cine este cu Progresul, are Adevărul de partea sa. Progresul, acest ctitor Etern!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar