news        mail   location

 
 

Cunoașterea poate fi o binecuvântare când o facem ordonat și cu o oarecare înțelepciune! Cunoașterea savantă, cunoaștere în cultură, cunoaștere generală sau cultură generală, cum se mai spune.

 

De mic am dorit să am o cultură diversă, multiplă și „unică”, într-un fel. Am fost un flămând și un însetat de a ști totul, absolut. Când am încercat să-l citesc pe Iorga, am rămas uluit de vasta lui cultură, rămas și până azi de neînlocuit și de neînvins. Cel mai mare savant și istoric al lumii, recunoscut de toate forurile de știință internaționale. M-am gândit, oarecum, să-l fac pe Nicolae Iorga, câtuși de puțin cunoscut și asimilabil. În acest sens am scris o cărțulie accesibilă, cu titlul: Fereastra lui Iorga.  Cine o poate citi, va înțelege afirmația de mai sus, despre genialul Iorga. Trebuie să ne cunoaștem geniile răsărite pe pământul românesc! Nu avem nicio scuză. Deci, să punem mâna și sufletul pe carte, pentru a cunoaște genialitatea poporului în care ne-am născut și noi.

Iată sfatul savantului Alexandru Ciurea: „Cu cât creștem în vârstă, cu atât aceste elemente de cunoaștere trebuie să le faceți să fie cât mai deschise, cât mai evaluate. Pentru a nu vă duce numai acasă, între patru pereți, unde lucrurile se petrec la fel, apărând această continuă obișnuință, care duce la monotonie, la o robotizare a ființei umane, a creierului. Totul începe să devină ceva matematic, din care noi nu mai ieșim, dar trebuie să ne dorim să ieșim continuu.  Einstein spunea la un moment dat că elementul esențial pentru noi este cunoașterea! În ultimul timp am studiat problemele de știință și credință. Aș dori astfel să vă reamintesc despre activitatea acelui general, apoi împărat, Constantin. M-a fascinat personajul, m-a fascinat și comportamentul său militar, rigurozitatea militară, curajul său deosebit, dar și felul de administrare a Imperiului. Armata lui Constantin purta totdeauna simboluri pe steaguri, pe scuturi, purta semnul Creștinismului!”

Sub acest semn au pornit totdeauna la drum, la lucru, la luptă, la somn, la biserică!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar