news        mail   location

 
 

Sunt fericit că pot afirma faptul că există în domeniul Medicinii din România și din lume, grijă aparte de a sluji lui Hipocrate, Părintele Medicinii terestre, cu toată osârdia, respectându-se Jurământul său, pe care am auzit că-l fac toți absolvenții de Medicină.

 

Am auzit pe unii medici „oțărându-se” pe seama colegilor că n-ar respecta acel celebru Jurământ al lui Hipocrate!

Cum recomandă, neurochirurgul  Alexandru Ciurea, în acest sens? „De aceea, prezentarea, mai ales în fața pacienților, trebuie să fie de genul: „Dumneavoastră aveți o leziune în creier, care s-a dezvoltat în timp, aceasta are un tratament neurochirurgical, plus un tratament complex medical, însoțit de un tratament complex de recuperare. Prin toate eforturile pe care noi încercăm să le efectuăm, putem obține o rezolvare a leziunii și o reîncadrare a dumneavoastră perfectă în societate, în familie și în activitate”. Această îmbrăcare frumoasă a diagnosticului este exact ca o carte pe care o îmbraci cu copertă cu dedicație, cu tot ce trebuie: face atât de bine, atât familiei, cât și pacientului, câștigându-se încrederea acestuia. Pe lângă asta, mai trebuie să ai și al doilea lucru în afară de o comunicare directă, și anume curajul de a te uita în ochii pacientului și de a-i spune: „POT” sau „NU POT”! Am pacienți cărora și eu le spun că sunt depășit de situație, este prea dificilă problema, dar există aparatură mai complicată, mai sofisticată, și specialiști care cunosc mai bine decât mine această problemă, de aceea îi rog să se adreseze direct lor.”

Spun și eu: Asta mai rar! Trebuie competență, sinceritate și obraz subțire!

Am recomandat și sfătuiesc, pe cât posibil, atunci când ți se spune un diagnostic cu „bau-bau”, că este bine să mai consulți și alte clinici de specialitate pentru a se vedea realitatea, adică a doua și a treia opinie medicală. Deci, să nu fie o grabă cu diagnosticare superficială, mai ales că și aparatura care se folosește în procesul de diagnosticare, nu este perfectă, dând erori, uneori catastrofale „umane” și „tehnice”.

Un marker tumoral, de exemplu, expirat, poate da eroare de diagnostic.

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar