news        mail   location

 
 

Pelerinii care au ajuns astăzi la mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel,  au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată în biserica așezământului monahal de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

Locul ales pentru rugăciune este unul special pentru că ne aflăm în ziua de cinstire a sfinților români. Este cunoscut faptul  că mănăstirea a primit în anul 2013 racla cu moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, care a fost adus de la mănăstirea Cetățuia Negru Vodă.

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a vorbit credincioșilor despre sfinții români cinstiți astăzi, referindu-se în mod deosebit la cei locali, care au fost recent canonizați: Sfântul Neagoe Basarab, Sfântul Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu și Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel. Chiriarhul a dorit să evidențeze că lucrarea acestora este vizibilă, mai ales în ajutorul primit în timpul lucrărilor de restaurare desfășurate atât la manastirea Negru Vodă, cât și la alte locașuri de cult din cuprinsul Eparhiei.

Pentru că ne aflăm în perioada postului, foarte mulți credincioși au avut ocazia de a se închina astăzi la racla cu  moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, aducând prin acesta mulțumire tuturor sfinților români.

 Mănăstirea Negru-Vodă este cel mai important ansamblu monastic din zona Muscelului. Începuturile acesteia se regăsesc în anul 1215 , ansmblul monahal trecând ulterior prin diferite etape de rezidire și restaurare. Desființată în 1959 de regimul comunist a fost reînființată în anul 1989 prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, funcționând în prezent ca mănăstire de călugări. În ultimii ani, așezământul monahal muscelean a trecut printr-un amplu proces de restaurare finanțat cu fonduri europene.

Am aflat cu întristare despre trecerea neașteptată din această viață, a Preotului Ilie Geangavelea de la Parohia Zorile, protoieria Costești, în urma unui nefericit accident de circulație, petrecut în ziua de luni, 14 mai 2024.
În Duminica Sfântului Apostol Toma, foarte mulți credincioși din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au ajuns la mănăstirea Glavacioc, ctitorie a domnitorului Vlad al IV-lea Călugărul. Aceștia au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În vinerea din Săptămâna Luminată, foarte mulți credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului au sărbătorit praznicul ,,Izvorul Tămăduirii”. Aceștia s-au deplasat în locuri speciale unde există izvoare considerate a fi tămăduitoare de suferințe trupești și sufletești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!
În șirul filosofilor europeni, Benedict Spinoza (1632-1677) care a purtat și numele de Baruch, a văzut lumina zilei în Amsterdam, în Olanda.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar