news        mail   location

 
 

Mănăstirea Sf. Ilie Paltinul din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și-a sărbătorit astăzi hramul. Foarte mulți pelerini au urcat pe Transfăgărășan, la cota 1200 m, pentru a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiescop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



De asemenea a fost săvârșită slujba parastasului pentru toți ctitorii  care au contribuit în timp la construcția acestui ansamblu monastic, precum și pentru toți lucrătorii care au pierit în timpul lucrărilor executate la Transfăgărășan.

Prezent la Sfânta Liturghie, părintele arhimandrit Cleopa Nistor, administratorul Centrului Socio-pastoral ,, Sf. Maria” Techirghiol, a primit din partea Ierarhului Argeșean distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”   

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit că o țară poate fi salvată de la primejdie având exemplul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul  - un model de ascultare și credință. De asemenea au fost  evidențiate eforturile depuse la construcția mănăstirii pe unul dintre cele mai cunoscute trasee turistice din România.

Acest Sfânt Altar, cu hramurile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și Acoperământul Maicii Domnului, s-a ridicat în perioada anilor 1994-2015.

Terenul în suprafață de 2.500 mp., pentru construirea mănăstirii de monahi, a fost donat de către Familia Vintilă și Filoteia Chiriac, din Albeștii de Argeș.

În 27 februarie 2011, a fost instalat primul stareț al Mănăstirii Sfântul Ilie Tesviteanul, în persoana Părintelui Protosinghel Nicodim Cecală, care dimpreună cu fratele său Constantin, au pregătit și au pus fresca pentru pictură, cu mâinile lor, pe întreaga suprafață a bisericii.

Zugrăvirea bisericii în tehnica fresco a fost făcută de ucenicii stagiari ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Noua biserică a fost zidită spre aducere aminte și veșnică pomenire, pentru toți lucrătorii care au căzut la datorie, construind Transfăgărășanul.

În Duminica Sfântului Apostol Toma, foarte mulți credincioși din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au ajuns la mănăstirea Glavacioc, ctitorie a domnitorului Vlad al IV-lea Călugărul. Aceștia au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În vinerea din Săptămâna Luminată, foarte mulți credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului au sărbătorit praznicul ,,Izvorul Tămăduirii”. Aceștia s-au deplasat în locuri speciale unde există izvoare considerate a fi tămăduitoare de suferințe trupești și sufletești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!
În șirul filosofilor europeni, Benedict Spinoza (1632-1677) care a purtat și numele de Baruch, a văzut lumina zilei în Amsterdam, în Olanda.
Se înţelege de la sine, că a te naşte într-un spaţiu geografic, asemenea celui de la noi, unde se petrec în dans cosmic cele patru anotimpuri, nu-i dat oricui. Am ascultat cu toţii Anotimpurile de Vivaldi şi am putut pricepe după puterea noastră ce a vrut compozitorul să ne transmită din frumuseţea de taină a primăverii, verii, toamnei şi iernii.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar