news        mail   location

 
 

După cum se vede și în textele sacre, se lucrează cu un fel de certitudine, mai ales când Dionisie Filosoful scrie, în lucrarea sa De divinis nominibus VII: „se pare că” Dumnezeu nu cunoaște lucrurile cu ajutorul ideilor.

 

După cum am învățat și noi, știm că Domnul Dumnezeu cunoaște totul, cunoscându-se pe Sine Însuși, dar nu se cunoaște cu ajutorul ideilor, așa cum încercăm să procedăm noi oamenii. Trebuie să știm că este potrivit ca noi, zidirea de zile mari a Domnului Dumnezeu, să pricepem (putem cunoaște), că esența lui Dumnezeu nu o putem cuprinde cu mintea noastră, și să nu încercăm să facem eforturi peste puterile noastre, decât să-L rugăm să ne lumineze mintea pentru a se îmbogăți intelectul divin și pe care să nu-l pierdem.

Filosofii greci, în limbajul lor, folosesc expresia Ideea, iar în limba latină: Formă. Ce este Ideea? Este Forma care reprezintă lucruri în afară de ele însele. Să admitem că sunt Idei. Vom spune că atunci când „arhitectul construiește o casă, în primul caz asemănarea se numește idee, dar ea poartă tocmai acest nume în cazul al doilea, fiindcă cel ce lucrează își propune a reproduce, în efect, tipul și modelul pe care îl are în spirit. Însă, cum bine știm, că nu întâmplarea a făcut lumea, doar Domnul Dumnezeu, - activând prin intelectul său – trebuie admisă în inteligența divină forma a cărei imagine este lumea: iată în mod precis ceea ce constituie natura ideii!”

Oarecum, spre liniștea noastră, arătăm că „Domnul Dumnezeu se cunoaște și cunoaște celelalte ființe prin esența Sa, - este adevărat; dar această esență nu formează un principiu de acțiune decât pentru celelalte ființe și nu pentru El, deci nu este idee cu privire la Dumnezeu, ci numai cu privire la lucrurile create”.

Așadar, Domnul Dumnezeu este, prin esența Sa, similitudinea (asemănarea) tuturor ființelor: ideea nu este altceva, în Dumnezeu, decât esența Lui! Și uite așa, când la deal și când la vale, nu vom ști în esență ce înseamnă Domnul Dumnezeu și lucrarea Lui!

Calinic Argeșeanul

Programul Deniilor în Săptămâna Sfintelor Pătimiri de la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală:
Pelerinajul este izvor de mângâiere și de încurajare pentru noi, creștinii. Pelerinajul este întâlnirea cu Domnul Hristos, o întâlnire personală, pe care însă o simțim ca fiind vrednică de a fi propovăduită, de a vedea poate și cel care nu s-a înscris în acest demers și a cunoaște adevărul că omul creștin este plin de bucurie pentru că se întâlnește cu Hristos Domnul și că dorește să vestească, prin prezența sa în inima cetății, despre taina acestei bucurii, cu nădejdea că ea va cuprinde tot mai multe inimi.
Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar