news        mail   location

 
 

Pe vremuri (ca elev și student) eram învățați, iar unii mai și glumeau, că Arie, după ce și-a mărturisit „credința” șchioapă și departe de adevăr, Sfântul Nicolae i-ar fi dat niște pălmi mai pline de viteză, gest care a dus la condamnarea sa, că a lovit și a greșit, chiar dacă avea dreptate.

 

Mai mult, unii glumeau, că Sfântul Spiridon l-ar fi trăznit peste cap cu o cărămidă, care s-a descompus în trei: apă, pământ și foc! Eram în mare confuzie. Unii, cam speriați, iar alții, mai viteji, cu regrete că n-am fost și noi pe vremea aceea ca să-i arătăm noi, lui Arie, ce credință trebuie să aibă și să nu mai tulbere lumea.

Unii, mai mucaliți, susțineau că, după palmele încasate de la Sfântul Nicolae și după izbitura cu cărămida, se zicea că bietul Arie, ar fi ieșit afară și și-ar fi vărsat mațele, murind, ca drept pedeapsă de la Dumnezeu!

Credeam pe jumătate că Arie a încasat un set de palme și pumni din partea Sfântului Nicolae, dar că n-ar fi murit, după cum se credea de la distanță. Și ca să nu încep a „plânge” pentru Arie cel bătut, am început un calcul: data de naștere a lui Arie ar fi 256 d. Hr, și că ar fi trăit 80 de ani, până în anul 336. Iar dacă mai continuăm, bătaia ar fi fost în anul 325, și scăzând din 336, ar fi 11 ani de viață, după „răfuiala” dogmatică. Deci n-a murit din cauza bătăii și nici în anul 325 (în perioada primului Sinod Ecumenic), ci tocmai în anul 336, după 11 ani de trai pe vătrai, ședința Sinodului de la Niceea, având loc în perioada 20 mai – 25 august 325.

Arie ereziarhul avea curaj în mărturisirea sa. Așa cum se știe, erau trei direcții, adică trei grupări:

I. Osius de Cordoba, Alexandru și Atanasie cel Mare (diacon): susțineau credința ortodoxă în Iisus Hristos că este Dumnezeu și Om;

II. Secund al Ptolemaidei, Teonas al Malmaricii și încă 20 de episcopi, care erau de partea lui Arie;

III. Eusebiu de Nicomidia și ceilalți episcopi, țineau calea de mijloc.

Sinodul a respins orice scădere a credinței și s-au întocmit primele șapte articole din Simbolul Credinței, pe care îl mărturisim, fără schimbare, până în zilele noastre.

Nu știm ce pedeapsă a primit Arie de la Domnul Dumnezeu, iar dacă a văzut pe Iisus Hristos a înțeles mai bine cine este Dumnezeu Iisus Hristos și că învățătura adevărată se păstrează cu sfințenie și nu devine o „gâlceavă” și sminteală, pentru că orice negare a Credinței adevărate, se face din cauza ignoranței, a mândriei și a curajului eretic!

Domnul Dumnezeu este Adevărul!

Calinic Argeșeanul

Pelerinajul este izvor de mângâiere și de încurajare pentru noi, creștinii. Pelerinajul este întâlnirea cu Domnul Hristos, o întâlnire personală, pe care însă o simțim ca fiind vrednică de a fi propovăduită, de a vedea poate și cel care nu s-a înscris în acest demers și a cunoaște adevărul că omul creștin este plin de bucurie pentru că se întâlnește cu Hristos Domnul și că dorește să vestească, prin prezența sa în inima cetății, despre taina acestei bucurii, cu nădejdea că ea va cuprinde tot mai multe inimi.
Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar