news        mail   location

 
 

Cred nestrămutat, că cea mai critică situație din viața omului, critică? nu!, nenorocită de la un capăt la altul este atunci când noi rămânem singuri. Singuri în fața noastră înșine, în fața altor semeni ai noștri, oricare ar fi ei, de la rudenii până la prietenii cei mai apropiați, declarați și acceptați, este starea de înstrăinare, cea mai înspăimântătoare din câte pot fi pe pământ.

 

Așadar, dintr-o dată, simțim un gol imens pe dinlăuntru, o pustiire și o însingurare, fără a mai avea optimism, dorință de a mai trăi. Orice încercare se izbește de zidul deznădejdii și înstrăinarea apasă ca o piatră de moară asupra conștiinței și vieții noastre.

Ați simțit, uneori, acest sentiment straniu și tulburător? Am avut nefericirea aceasta de a ne întâlni cu pustiirea în toată goliciunea ei distrugătoare?

Ce putem face în asemenea împrejurări?

Stăm aplecați asupra noastră și așteptăm ca pustiirea să ne înghită ființa zdrobită de aceasta, adică de părăsirea Duhului Sfânt?

Când ne simțim atacați de pustiire, primul gând este ca să ne îndreptăm glasul către Domnul Dumnezeu și să-I cerem izbăvirea, începând cu rugăciunea cea dintâi: „Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, Vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre!”

Cerem „sălășluirea întru noi” a Duhului Sfânt, că de El suntem pustiiți! Ne-a părăsit! S-a săturat de noi! S-a săturat de păcatele și de neîndreptarea noastră!

Am cunoscut un om, un mare scriitor, care, atunci când am ajuns în Culmea Carpaților argeșeni, l-am auzit strigând, cu pumnii ridicați către Ceruri:

- M-ai părăsit, Dumnezeule! Vai sufletului meu! Nu mai pot scrie! Mi-ai luat harisma scrisului! Doamne Dumnezeule, nu mă părăsi! Iartă-mă!

Am rămas uluit! Nu mai auzisem astfel de rugăciune, strigăte, urlete … sunau munții, văile și cerurile, iar ecoul se multiplica vibrând culmile și adâncurile.

N-am mai uitat de atunci și până azi această rugăciune și iată că se împlinesc aproape 30 de ani! Gândul mi-a străbătut vreme de peste 3000 de ani, atunci când regele Manase, Împăratul Iudeilor, când era rob în Babilon, și-a îndreptat inima si glasul către Părintele Luminilor, zicând: „Că Tu ești Domnul cel Înalt, milosârd, îndelung-răbdător și mult-milostiv. Tu Doamne, după mulțimea bunătății Tale, ai făgăduit pocăință și iertare celor ce greșesc Ție. Ai pus pocăință asupra mea păcătosului, pentru că am greșit mai mult decât numărul nisipului mării...Și acum plec genunchii inimii, cerând bunătate de la Tine, pentru că Tu ești Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocăiesc, și întru mine să arăți toată bunătatea Ta; și Te voi lăuda întotdeauna în zilele vieții mele, că pe Tine te laudă toată puterea îngerilor, în vecii vecilor!” (Rugăciunea Regelui Manase,  I, 7-15).

Când nu sunt singur?

Când mă îndrept în rugăciune, către Dumnezeul cel mult-milostiv!

Atunci nu mai suntem singuri!

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfântului Apostol Toma, foarte mulți credincioși din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au ajuns la mănăstirea Glavacioc, ctitorie a domnitorului Vlad al IV-lea Călugărul. Aceștia au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În vinerea din Săptămâna Luminată, foarte mulți credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului au sărbătorit praznicul ,,Izvorul Tămăduirii”. Aceștia s-au deplasat în locuri speciale unde există izvoare considerate a fi tămăduitoare de suferințe trupești și sufletești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!
În șirul filosofilor europeni, Benedict Spinoza (1632-1677) care a purtat și numele de Baruch, a văzut lumina zilei în Amsterdam, în Olanda.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar