news        mail   location

 
 

După masă, spre seară, când s-a rărit lumea prin curte, Patriarhul, tot uitându-se pe geamurile de la etajul clădirii, îmi spune pe ton baritonal:

 

- Mda! Băiete, să mergem prin mănăstire să vedem cum stau lucrurile. Să facem un program al activităţilor viitoare. Eram bucuros că, la câteva zile după numirea ca stareţ, însuşi Patriarhul ţării venea să traseze noile planuri de lucru.

Patriarhul Iustin, cu Roşianu dimpreună, merg mai întâi în apartamentul patriarhal.

- Mda! Aici a fost o cameră mai mare. Când a venit în vizită patriarhul Rusiei, Alexei, s-a făcut această despărţitură, cu o sală comună, rezultând aceste două camere mici, nişte chichineţe, pentru a nu se arăta „bogăţia românească” patriarhului sovietic, îşi începe „ghidajul” însuşi Patriarhul Iustin, care pe atunci conducea importanta delegaţie ecleziastică.

- Mda! Să dărâmi pereţii. Să restaurezi sobele din cahle preţioase, să amenajezi grupurile sociale ca la început, auzi?

- Aud! Preafericirea Voastră.

- Mda! Aici sunt spaţiile Departamentului Cultelor, domnule Roşianu, nu? se adresează cu superioritate, cam nervos. O aripă a mănăstirii era rezervată personalului superior al amintitului departament. Roşianu era pentru prima oară acolo. Auzise despre aşa ceva şi nu ştia cum stau exact lucrurile.

- Mda! Să se facă imediat predarea-primirea inventarului către Mănăstirea Sinaia. Nu este cazul să ne călcăm pe picioare, domnule Roşianu. Aici, oricând puteţi veni. Veţi fi primit cum se cuvine.

- Nu are niciun rost o astfel de amestecare. Se vor face predările-primirile şi nimeni din Departamentul Cultelor nu are ce căuta aici, îşi rosteşte răspunsul noul ministru de Culte, minunându-se de îndrăzneala instituţiei pe care a luat-o proaspăt în primire.

- Aici sunt apartamentele Sibicăi şi ale lui Ovidiu, cei doi copii ai Patriarhului Justinian, fac eu prezentarea spaţiului unde nu avea voie să intre nimeni.

- Mda! Ăştia au cotropit peste tot. Acum s-a terminat. Fiecare să stea la casa lui. Nu au ce mai căuta pe aici. Să-şi ia lucrurile imediat, continuă hotărâtor Patriarhul Iustin.

Continuând vizitele canonice pe la chiliile călugărilor, dăm de spaţiul unde-şi ducea zilele părintele Teostirict, ecleziarhul Mănăstirii Sinaia.

- Sărut mâna, Preafericite Părinte Patriarh! La mulţi ani cu sănătate. Ne bucurăm că ne sunteţi noul patriarh, se adresează, pe nerăsuflate, meşterul la cuvânt, Teostirict basarabeanul.

- Mda! Cum te numeşti dumneata? îl întreabă răspicat Patriarhul Iustin, care se apucase serios de vizite pe la chiliile călugărilor.

- Teostirict, Preafericirea Voastră.

- Mda! Te-o-sti-rict, repetă cu pauze şi cu tonul său specific şi inconfundabil, patriarhul cel nou, care acum chiar că zâmbea de-a binelea.

- Mda! Te-o-sti-rict!!! Te-o-sti-rict, repeta ca pentru sine, surprins, desigur, de un nume pe care nu-l mai auzise până atunci.

Eu mergeam înaintea Patriarhului Iustin. Îi deschideam uşile pe care mi le arăta cu bastonul întins spre direcţia dorită.

Spre bucuria mea, a arătat şi spre uşa chiliei părintelui Arcadie. Era de pe vremea Regelui Ferdinand. Împlinise peste 50 de ani de călugărie, doar într-un loc. Era o mare virtute să stai neclintit, într-o chinovie şi să nu te tot muţi, ca puricele, din câine în câine, vorba unui muscelean, când era vorba de instabilitatea politică de pe vremuri…

- Blagosloviţi, Părinte Patriarh! Vai, ce mare cinste să treceţi pragul chiliei. Doar Ferdinand, regele m-a mai bucurat cu aşa mare cinste. Bogdaproste! Mă rog să fiţi sănătos şi câţi ani doriţi ca Patriarh, după care Arcadie îi pupă mâna Patriarhului Iustin, în mod zgomotos de se auzea şi afară, clătindu-şi ochii în lacrimile ce îi curgeau râu pe obrazul lui fraged şi rumen ca şi al Patriarhului.

- Eh, este spre seară. Plecăm la Bucureşti, domnule Roşianu. Vom mai vedea restul şi altă dată. Până atunci, băiete, apucă-te serios de lucru. Porţia este destulă. La revedere. Şi aşa îşi încheie vizita la Sinaia, pentru prima oară, ca Patriarh al României, iar eu, ca stareţ nou, adus la lucru, neştiind de unde mi-a venit mie aceasta.

Imediat după plecarea Patriarhului Iustin, cu părintele Sebastian Barbu Bucur, profesorul şi prietenul meu din copilărie, plecăm la un zidar din oraş să tocmim lucrarea din apartamentul patriarhal.

Când ajungem spre casa meşterului, vedem că limuzina Patriarhului venea dinspre Bucureşti, din nou spre mănăstire. Pe scurtătură pornim în grabă mare, ca să-i ieşim înainte.

Când credeam că izbândim, ne-am întâlnit, bot în bot, cu maşinile. Opreşte Cadillac-ul. Geamul la portieră se coboară. Mă cheamă Patriarhul spre el.

- Mda! Nu m-am îndepărtat bine de la voi şi aţi şi plecat la plimbare?

- N-am plecat la plimbare. Ne-am dus să aducem zidarul să vadă sobele şi camerele. Mâine începem lucrul. Nu aţi spus aşa? zic eu pe nerăsuflate.

- Mda! Mi-am uitat servieta în cameră. Vezi dacă este acolo. Să mi-o aduci.

Servieta era aşezată pe masă. Am luat-o şi i-am dus-o. A întins mâna pe geam. Servieta din piele maro dispăruse înlăuntrul dihaniei metalice, care ocupa tot drumul.

- Mda! Îţi mulţumesc.

- La revedere!

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar