news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeșene Căpățâneni din comuna Arefu au sărbătorit astăzi unul din hramurile bisericii închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Evenimentul a fost unul deosebit pentru întreaga comunitate datorită prezenței Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit cu această ocazie slujba de târnosire a bisericii satului, trecută  în ultimii ani printr-un amplu proces de restaurare.



 

Chiriarhul Eparhiei a oficiat după acest moment, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La final, Ierarhul Argeșean a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a dorit să evidențieze credința și dragostea înaintașilor pentru Dumnezeu care rămâne vie prin impunătoarea biserică construită la umbra munților Făgăraș, într-o localitate care are legătură cu începuturile Țării Românești. Pentru a face legătura cu voievodul Basarab I, Ierarhul a oferit astăzi bisericii și hramul Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, fiica lui Basarab I Întemeietorul, domn al Țării Românești.

Construită între anii 1883-1894, sub coordonarea preotului Măcinic Florescu, cu sprijinul a 80 de familii care formau atunci obștea  satului Căpățâneni, sfântul locaș a avut de suferit în timp datorită climei nefavorabile specifice zonei submontane. Astfel, biserica fost reparată în anii 1930 (atunci când a fost refăcută și pictura), 1950 și 1952. Alte lucrări importante desfășurate în cadrul Parohiei Căpățâneni de către membrii Consiliului Parohial, enoriași și preoți, precum: construirea casei parohiale, în vremea preotului Balotă Emilian, anul 1995; repictarea interioară a bisericii, dotarea cu mobilier, refacerea pardoselii, montarea sistemului de încălzire centralizată termoficată, construirea praznicarului și efectuarea de tencuieli exterioare, au fost realizate în perioada anilor 2006-2009, în vremea preotului paroh Străuț Nicolae Bogdan și a preotului coslujitor Floroiu Nicolae.   

Din anul 2021, cu sprijinul credincioșilor și al Primăriei Comunei Arefu, părintele paroh Străuț Florin a reușit să aducă biserica la frumusețea de odinioară. Între lucrările executate amintim:

-realizare tencuieli și vopsire fațade exterioare, și turnare alei din beton;

-eradicare igrasie, decapare și refacerea zonelor picturale afectate în interiorul bisericii;

-montare jgheaburi și burlane acoperiș;

-înfrumusețare și dotare biserică cu obiecte de cult; 

Pentru efortul depus de întreaga comunitate, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a dorit să recompenseze asztăzi pe toți binefăcătorii care au contribuit financiar la toate lucrările de restaurare desfășurate.

Ierarhul le-a oferit acestora medalii și diplome de vrednicie, precum și o carte care cuprinde informații despre Sf. Cuvioasă Teofana Basarab.

De asemenea, Chiriarhul a oferit domnului Stoican Gheorghe, primarul comunei Arefu, medalia creștin ortodoxă ,,Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel” pentru sprijinul financiar pe care primăria locală l-a oferit parohiei Căpățâneni.

La final, toți credincioșii au participat la o agapă frățească care a fost organizată în praznicarul construit în curtea bisericii.

Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat o activitate catehetică pentru copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț din cartierul Pitești.
Jertfelnicia dragostei frăţeşti exprimată în faptele milosteniei sporesc, ne spune Sfântul Apostol Pavel, bucuria în chiar miezul încercărilor: „Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor“ (II Cor. 8, 2).
Oul este simbol al creației și învierii, iar culoarea roșie semnifică Sângele Domnului nostru Iisus Hristos cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru a noastră mântuire.
Bine este omului a da din destul celor lipsiți din ostenelile sale, din cele ce dă Domnul, fără să aleagă cui să dea, sau cui să nu dea. Că slujba aceasta preadreaptă se împlinește pentru că este slăvită la Dumnezeu. Dumnezeu a randuit milostenia nu doar pentru pentru a fi hraniti cei flamanzi si imbracati cei goi ci mai ales pentru a folosi celor care dau din putinul lor.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar