news        mail   location

 
 

În Duminica a XX-a după Rusalii, credincioșii argeșeni s-au aflat în vechea Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

După ce au ascultat cuvântul de învățătură rostit de Chiriarhul Eparhiei, cei prezenți s-au bucurat astăzi de prezența elevilor si profesorilor de la Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costachi Manastirea Neamt, coordonati de părintele director prof. Laiu Viorel. Aceștia s-au aflat pentru câteva zile într-un schimb de experiență cu elevii seminariști de la Seminarul Neagoe Vodă Basarab din municipiul Curtea de Argeș. Ierarhul Argeșean le-a urat bun venit pe plaiurile argeșene, amintind că acest parteneiat educațional încheiat între cele două instituții de învățământ teologic are scopul de a îmbogăți și mai mult bagajul de cunoștințe istorice și teologice al elevilor seminariști.

În semn de respect și recunoștință purtate din suflet Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului, oaspeții i-au oferit acestuia o icoană cu chipul Sf. Voievod Neagoe Vodă Basarab, realizată de elevii de la Secția de Patrimoniu Bisericesc, din cadrul instituției teologice nemțene.

Parteneriatul încheiat între cele două seminarii teologice are o vechime de cinci ani și presupune schimburi de experiență realizate prin vizite reciproce ale elevilor și profesorilor din județele Neamț și Argeș. Oaspeții Eparhiei Argeșului și Muscelului se află în Argeș de trei zile, timp în care au avut ocazia să viziteze cele mai importante edificii religioase. În acest pelerinaj au fost însoțiți permanent de părintele consilier Andrei Diaconescu, responsabil de Sectorul Social Filantropic și de Misiune al Eparhiei. Au vizitat cele mai importante mănăstiri argeșene,  catedrala ,, Sfinții Ap. Petru și Pavel” din Mioveni, muzeul Golești, iar astăzi au făcut o drumeție pe Transfăgărășan.  

În primăvara anulului următor vor ajunge la Neamț, elevii și profesorii de la Seminarul Teologic Neagoe Vodă Basarab din Curtea de Argeș.

Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat o activitate catehetică pentru copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț din cartierul Pitești.
Jertfelnicia dragostei frăţeşti exprimată în faptele milosteniei sporesc, ne spune Sfântul Apostol Pavel, bucuria în chiar miezul încercărilor: „Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor“ (II Cor. 8, 2).
Oul este simbol al creației și învierii, iar culoarea roșie semnifică Sângele Domnului nostru Iisus Hristos cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru a noastră mântuire.
Bine este omului a da din destul celor lipsiți din ostenelile sale, din cele ce dă Domnul, fără să aleagă cui să dea, sau cui să nu dea. Că slujba aceasta preadreaptă se împlinește pentru că este slăvită la Dumnezeu. Dumnezeu a randuit milostenia nu doar pentru pentru a fi hraniti cei flamanzi si imbracati cei goi ci mai ales pentru a folosi celor care dau din putinul lor.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar