news        mail   location

 
 

Data de 6 iunie reprezintă un moment de bucurie duhovnicească pentru credincioșii Eparhiei Argeşului şi Muscelului, pentru că sărbătorim ziua de naștere a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

Cu acest prilej, în Altarul de vară de la Mănăstirea Robaia, Chiriarhul Eparhiei a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța „de a medita cu dragoste la zidirea celei mai mari minuni din Univers – nașterea omului în această frumusețe a lumii văzute! Cel mai important lucru din viața noastră este să ne bucurăm că am fost în gândirea Lui Dumnezeu! Dacă am fi rămas doar în gândirea Lui și nu ne-ar fi dat darul de a ne întrupa cu bunăvoința Sa veșnică, n-am mai avea acum prilejul să gândim și să vorbim despre aceste bucurii unice și netrecătoare.”

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a născut în Cracăul-Negru la 6 iunie 1944, din părinţi ortodocși români: Elena si Haralambie, numindu-se din botez Constantin.

A studiat la Seminarul teologic din mănăstirea Neamţ (1959-1964) şi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968).

A slujit ca preot în parohiile Tioltiur şi Inău din Transilvania (1964-1971), s-a călugărit la mănăstirea Căldăruşani în decembrie 1971, primind numele Calinic.

A îndeplinit ascultările de muzeograf şi secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la mănăstirea Cernica (1974-1977).

A fost numit stareţ al mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al mănăstirii Cernica (1981-1985), arhiereu vicar al eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu titlul Argeşeanul şi cu reşedinţa la mănăstirea Curtea de Argeş.

În această demnitate a fost hirotonit şi instalat la 17 noiembrie 1985. La 12 februarie 1990 Sfântul Sinod a decis reînfiinţarea Episcopiei Argeşului, cu jurisdicţie peste judeţele Argeş şi Teleorman.

Ca locţiitor de episcop, la 4 aprilie 1990, a fost numit arhiereul vicar Calinic Argatu Argeşeanul, ales episcop eparhiot în 27 septembrie 1990 şi înscăunat la 18 noiembrie 1990.

Truda în propovăduirea Sfintei Evanghelii, pe tărâm cultural-misionar şi administrativ, a făcut ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, să ridice, în anul 2009, Episcopia Argeşului şi Muscelului la treapta de Arhiepiscopie, iar Prea Sfinţia Sa să fie numit Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

Cu binecuvântarea și atenta purtare de grijă a Părintelui Ahiepiscop Calinic Argeșeanul, un grup de tineri din mai multe localități din țară, studenți la Arhitectură, au vizitat Mănăstirea Argeșului, coordonați fiind de domnul arhitect Bogdan Teodor.
În ziua de 28.06.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Furduiești, Rătești, Tigveni I Vale, Mavrodolu II și Ciupa, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
În cadrul Sectorului de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, la Catedrala Sfin ții Apostoli Petru și Pavel din Mioveni s-a desfășurat Ora de cateheză.
Când sufletele sunt rănite de patimi grele, când ghearele osândirii de aproapele ne fură toată bucuria de a sta împreună cu cei dragi, când pizma, invidia și altele asemenea acestora ne rod sufletul precum caria roade dintele, Dumnezeu ne întinde mereu funia milosteniei ca să ne ridicăm din nou de la neomenie la omenie, de la tristețe la bucurie, ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur.
Faptele milosteniei nu se apreciază numai după mulțimea materială, ci mai ales după dispoziția unei inimi miloase care vede în sărăcia aproapelui propria sa lipsă.
De atâtea ori se adevereşte, din Biblie, că lucrarea întru ştiinţă este o muncă grea şi intelectual „penibilă” ca să fiu pe aproape de ceea ce spunea Ion Ionescu de la Brad.
Milostenia tămăduieşte partea cea iute a sufletului, postul veştejeşte pofta, iar rugăciunea curăţeşte mintea şi o găteşte către vederea celor ce sunt. Pentru că Domnul ne-a dat nouă poruncile potrivit cu puterile sufletului, ne învață Sfântul Maxim Mărturisitorul.
Amintindu-ne de înţelepciunea noastră românească, bună şi robustă, presărată cu proverbe, atunci când cineva gâfâie de prea multă îndopare, auzim din partea celor din jurul nostru: Foloseşte lingura mică! Sau, mai pe scurt, se repetă: lingura mică, lingura mică!
Fără să-ţi dai seama te trezeşti că ţi-ai pierdut supleţea şi sprinteneala. Dacă iei seama la tine un pic, vezi că şuncile s-au aşezat peste tot. Unii spuneau că slănina se aşează şi la creier. Nu ştiu dacă este aşa.
1. Puternic nu este cine are şapte mii de oi şi patru sute de capre, cinci mii de hectare de pădure şi tot atâtea de grâu, şapte magazine, trei pitării, patru staţii de sortare, douăzeci de blocuri şi alte acareturi, milioanele apărute peste noapte.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar