news        mail   location

 
 

Filosoful Immanuel Kant (1724-1804) liber în gândirea sa, considera, pe drept cuvânt „scandalos” faptul că, în peste 2.000 de ani de gândire filosofică nimeni nu reușise să ofere un argument prin care să demonstreze că există o lume în afara noastră, exterioară nouă, având în minte, în special, teoria lui Rene Descartes și George Berkeley, care se îndoiau de existența unei lumi exterioare.

 

După cum se știe, la începutul Meditațiilor sale, Descartes afirmă că trebuie să ne îndoim de orice cunoaștere cu excepția celei referitoare la propria noastră existență ca ființe gânditoare – chiar și de cunoașterea că există o lume exterioară. După cum era și normal, el contrazice acest punct de vedere cu un argument solid, care caută să dovedească existența lui Dumnezeu, și deci, realitatea unei lumi exterioare.

Potrivit maximei: „quot capita tot sensus” – „câte capete, atâtea sensuri”, mulți filosofi (printre care și Kant) nu au considerat că dovada oferită de Descartes, cu privire la existența lui Dumnezeu se bazează pe un raționament adevărat.

Pe de altă parte, Berkeley susținea, sus și tare, posibilitatea  cunoașterii, ea fiind posibilă – dar că ea vine din experiențele pe care conștiința noastră le percepe cu îndemânare.

Așa gândea marele filosof Immanuel Kant, cel ce a văzut lumina zilei în anul 1724, în Konigsberg, localitate pe care nu a părăsit-o niciodată, deși a devenit un faimos filosof pe plan internațional, chiar în timpul vieții sale, studiind la Universitatea din Konigsberg, filosofia, fizica și matematica, predând ca profesor 27 de ani. Din cauza vederilor sale „neortodoxe”, Regele Friedrich Wilhelm al II-lea, în anul 1792, l-a oprit să mai predea, o vreme, iar după moartea acestuia s-a întors la catedră, iar între 50 și 70 de ani a elaborat opera sa, astfel: 1781: Critica rațiunii pure; 1785: Întemeierea metafizicii moravurilor; 1788: Critica rațiunii practice; 1790: Critica facultății de judecare.

Am dorit să prezentăm, pe scurt, prima pagină a vieții personale a filosofului Immanuel Kant, care era un personaj strălucit și sociabil, mai ales, care a trăit 80 de ani, fără ca să se mai căsătorească vreodată, decât cu filosofia, ca oarecând celebrul Michelangelo, care susținea că s-a căsătorit cu pictura sa celebră.

Vor urma și alte considerații necesare culturii!

Calinic Argeșeanul

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar