news        mail   location

 
 

Niccolo Machiavelli a avut prilejul să „existe” pe vremea a doi papi: Alexandru al IV-lea (care a murit în 1503) și succesorul său, papa Iuliu al II-lea, care l-a impresionat puternic pe Machiavelli; papă puternic și războinic, așa cum apare în cartea Agonie și Extaz, și în timpul căruia s-a pictat Capela Sixtină de către Michelangelo.

 

Tensiunile dintre Franța și papalitate au dus, după cum se știe, la lupte, Florența ajungând să lupte alături de francezi împotriva papei și a spaniolilor. Machiavelli, umblând cu diplomația sa „republicană”, în anul 1513 a fost acuzat pe nedrept că este implicat într-un complot, împotriva Familiei de Medici. Această ipostază nefericită l-a dus la condamnare prin tortură, amendă și închis, dar după o lună este scos din închisoare. Scrie o carte pentru conducătorul Familiei de Medici, carte cu iz popular, cu sfaturi adresate unui prinț contemporan.

Cartea principală a lui Machiavelli, Principele, a fost scrisă în anul 1513, exact când domnitorul basarab, Sfântul Neagoe Vodă Basarab pregătea cartea sa de căpătâi: Învățăturile lui Neagoe Vodă Basarab către fiul Teodosie, cele două cărți de talie europeană și chiar mondială, au preocupat în decursul timpului pe cei mai mulți oameni de știință din domeniul filosofiei, istoriei, diplomației, literaturii mai vechi și mai noi, făcând cunoscută – criticii – valoarea celor două cărți.

Se afirmă de specialiștii în materie, că lucrarea lui Machiavelli, Principele, este scrisă într-un stil cinic, dar este în același timp plină de spirit, dovedind o mare înțelegere a Italiei, în general, și a Florenței în special.

Niccolo Machiavelli prezintă aici argumentul că scopul unui conducător scuză mijloacele la care recurge pentru a-l atinge.

Principele a fost o lucrare foarte diferită de altele de acest gen, prin înlăturarea hotărâtă a moralei creștine, dorind Machiavelli ca să ofere unui prinț sfaturi practice, dar fără Credință ziditoare!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar