news        mail   location

 
 

Foamea și setea după „himera” numită Fericire este o dorință clară și pe înțeles de a fi și de a te bucura un „pic” și de ipostaza aceasta. Pentru a gusta, mulți alergând după această „gustare” amară, până la urmă, trebuie să înțelegem că „virtutea conferă prestigiul funcțiilor publice și că nu funcția onorează virtutea” ci invers.

 

Știm cu toții despre năzuința noastră de a ajunge la glorie, care încântă și cele mai alese suflete, glorie care este pe cale să se destrame în câteva secunde în fața spațiilor infinite ale Cosmosului („unde numele unui om nu va ajunge niciodată, închis într-un punct foarte mic al Universului”).

Din păcate, suntem, oarecum, superficiali, văzând cum unii oameni doresc și încearcă pe toate căile să le câștige și să le păstreze, dar sunt cu totul nesemnificative, puse în comparație cu Infinitul Etern!

Și acum se pune întrebarea: „Cum ar trebui să reacționăm atunci când ne confruntăm cu răsturnări bruște în viața noastră, când ne fuge pământul de sub picioare? Și dacă posesiunile materiale, puterea sau faima nu constituie adevărata fericire, în ce constă ea? Cum o putem căuta? Ce-i mai rămâne lui Boethius de care să se agațe? Fericirea! Aceasta este învățătura Filosofiei, trebuie căutată în interior și nu în lucrurile exterioare. Aceasta este o învățătură și, de asemenea, un îndemn care se repetă de-a lungul Consolatio, pentru a căuta adevărul este necesar să ne privim pe noi înșine; numai de acolo este posibil să ne îndreptăm spre binele suprem și să găsim o fericire care durează și care nu ne poate fi luată.”

Scopul principal al Filosofiei  este „cunoașterea de sine, care-și are izvorul socratic, iar Platon însuși, adaugă, cu stăruință că este nevoie să avem grijă de sinele nostru și a avea grijă și de propriul suflet. Așadar, rolul central este grija pentru viața interioară și cu ținta imediată de formarea morală a omului.” Astfel, vom reuși ca Filosofia să ne transforme și să ne asigure o liniște perfectă a spiritului, de care omenirea are nevoie mereu, pentru a gusta adevărata Fericire, cuprinsă în două lucrări: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5, 8) și „Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5, 9).

Aceasta-i Fericirea!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar