news        mail   location

 
 

Din mila Domnului Dumnezeu sau mai bine zis, din iubirea Lui eternă, avem prilejul să venim, pe rând, în frumusețea acestei lumi văzute, cum a fost numită și de gânditorii români, cu un cap și jumătate deasupra multor popoare ale lumii.

 

Și filosoful Boethius a început a „se plânge de schimbarea bruscă a norocului” (pag. 86). Iată cum ar sta lucrurile:

1. Instabilitatea factorilor umani, supuși unei schimbări continue.

2. Caracterul efemer și iluzoriu al bunurilor pământești.

3. Deșertăciunea gloriei.

Iată jălania lui Boethius: „Cunosc foarte bine multiplele trucuri ale acestui monstru și familiaritatea foarte măgulitoare pe care o folosește chiar și cei pe care încearcă să-i tragă pe sfoară, până în clipa în care îi îngrozește cu o durere de neîndurat atunci când îi abandonează pe neașteptate” (pag. 86).

Starea lucrurilor (ca să nu spunem soartă sau noroc), prin natura lor sunt schimbătoare și modifică mereu viața (ca să nu spunem destinul) oamenilor: „Dacă rareori lumea nu-și schimbă chipul, dacă este atât de schimbătoare, tu te încrezi în căzătorul noroc al oamenilor și bunurile trecătoare ai încredere! Ești sigur și neclintit prin legea eternă, că nimic din ceea ce se naște nu va rămâne pe loc” (pag. 87).

Și Diego Ferrante, tălmăcind De consolatione philosophiae, se întreabă: „Dacă totul se schimbă atât de repede și nimic nu pare stabil, ce să mai sperăm? Care sunt bunurile cele mai bune pe care soarta le poate lua, cu adevărat, de la om? Și care sunt lucrurile cele mai bune de urmărit în decursul vieții? Filosofia își propune să demonstreze că bunurile pământești și fericirea pe care acestea o conferă sunt trecătoare și la fel de iluzorii, pe lângă faptul că sunt la fel de instabile precum ceea ce se naște. Ea trece în revistă bogățiile, demnitățile, puterea și gloria, pentru a demonstra caracterul lor trecător, cu toată încărcătura de rele și necazuri pe care le provoacă adesea. Toate aceste bunuri sunt, în cele din urmă, insuficiente pentru a satisface sufletul uman: bogățiile sunt efemere și nu pot fi dobândite sau păstrate fără a pierde liniștea propriului suflet; nu mai puțin înșelătoare sunt onorurile și puterea, care devin cauza nedreptății ori de câte ori sunt exercitate de oameni nedemni.”

Când se vorbește de „oameni nedemni”, să nu uităm de educația care este necesară în orice mod de activitate în societate, cât și în viața privată! Calitatea „omului demn” scade vertiginos și vom asista la o scădere și mai mare, când aproape totul se va lăsa în seama „inteligenței artificiale”, care, la o vreme, va juca „festa” omenirii!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar