news        mail   location

 
 

Întotdeauna m-am dorit un om universalist, un universal (că e pericol de păruială!), o creatură care n-a dorit, niciodată, în orice situație, să se dea peste cap ca viteazul din poveste și să devină ,,Superman”.

 

Când am văzut filme cu isprăvile acelui, numit ,,Superman”, mi-am zis: Așa aș dori să fiu și eu! Să sar în ajutorul tuturor și să salvez oamenii și natura de la prăbușire!

Citind despre Regina Maria, am ajuns la concluzia hotărâtă, că a fost un ,,Superman” feminin - (Wonder Woman), nemaiîntâlnit în istoria lumii.

Desigur, este riscant să faci afirmații categorice. Nu ezit o clipă să-mi mențin constatarea, și nu impresia, că noi românii, nu am mai avut o Regină ca Maria!

Citesc și acum, mereu, din vasta scriitură a Reginei Răniților Români, și atât de mult m-a impresionat, până peste uluire, încât, mi-am zis cu voce tare, că Regina Maria a fost un geniu, o martiră, o scriitoare, o mamă a șase prunci, o artistă, și în cele din urmă o sfântă a secolului XX.

A scăpat ca prin minune de prăbușirea în deznădejdi, nădăjduind un popor atât de încercat, spre cele mai înalte culmi ale speranței izbăvitoare.

Nu s-a lăsat învinsă de mizeriile războiului, de tifosul înfiorător, de păduchii ce se urcau pe veșmintele albe ca zăpada și pline de luminile dinlăuntrul inimii!

A trecut peste toate victorioasă, rugându-se Domnului Dumnezeu, ca să scape Țara de la prăbușire, salvându-se și pe sine din Cleștele Morții, dintre cele două imperii care doreau distrusă Monarhia în România.

Citind în volumul I ,,Regina Maria a României – Însemnări Zilnice, (Editura Historia, București, 2006), cei care doriți, puteți afla drama prin care a trecut Regina Maria:

Joi, 13/26 decembrie 1918, Cotroceni:

,,N-am mai scris de 20 de zile. Am fost bolnavă, foarte bolnavă. Pe neașteptate, aproape fără să-mi dau seama, parcă m-a izbit ceva în spate și m-a pus jos, tocmai când lumea voia să petreacă cu mine.

,,M-am îmbolnăvit sâmbătă. M-am trezit dimineață cu capul greu...Brusc am simțit o căldură. L-am luat pe Mamulea (doctorul Casei Regale) acasă cu mine și el mi-a luat temperatura, care era deja foarte ridicată. M-a pus imediat la pat... M-am îmbolnăvit – oribil, dureros, așa cum n-am fost niciodată. Au fost zile de chinuitoare febră și stare proastă, de slăbiciune, de înspăimântător delir și insomnie, de am crezut că am să-mi ies din minți. Deci așa arată faimoasa gripă spaniolă; bine, voi ști de acum înainte că nu este de glumă cu ea! Și, vai, bietul meu cap, câtă suferință pe el și cât de oribil, mi se părea totul în jur; orice zgomot, cât de mic, orice puneam în gură, orice vedeam înaintea ochilor, indiferent de forma și numele lucrurilor, totul îmi făcea rău și-mi producea chinuri groaznice. Mă schimbasem, eram ca vai de mine, slăbită și chinuită de dureri de cap și de răul cumplit care îmi amăra viața”.

Iată, nici Regina Maria nu a fost cruțată de pandemie!

Ca atunci, și acum, în secole diferite, virusurile atacă aproape la fel. Regina Maria, mărturisește:

,,Cât eu am fost bolnavă, s-au mai îmbolnăvit și alții de aceeași boală și doar foarte târziu am aflat cu consternare că generalul Lafont (atașatul militar francez), Fotin Enescu, singurul dintre miniștrii noștri cu care intenționam să lucrez pentru binele poporului nostru, și Dodel Cerchez, au murit toți trei, iar eu n-am știut nimic și nimeni nu mi-a spus de teamă – și pe bună dreptate – că șocul mă va slăbi... Văzându-i pe alții murind în jur, toată lumea tremura pentru mine. Dar eu am o constituție robustă și o inimă care stârnește, bucuria și uimirea doctorilor. O adevărată inimă de regină, spun ei...Acum am început să primesc pe câte cineva, dar capul mi-l simt încă nesigur, nu pot să mă ridic și nu suport știri și voci prea multe. Sunt sleită de puteri!...Încerc să revin ușor la viață, dar, din cauza acestui cap prăpădit al meu, îmi vine foarte greu.”

Îmbolnăvirea Reginei Maria a fost foarte gravă. A ascultat de doctorul Mamulea, hotărând încarantinarea Reginei în spațiu limitat, fără învoirea de a ieși afară și nici măcar geamurile să fie deschise, blocându-i-se orice putință de a ieși din Palatul Cotroceni. Iată ce mărturisește, Regina Maria: ,,Mă târăsc, dar cu fiecare zi  mă simt mai în putere...Mă însănătoșesc pe zi ce trece; tușesc puțin, capul îmi este mai limpede, picioarele îmi tremură mai puțin și nu mai obosesc așa repede...de o lună de când m-am îmbolnăvit eu.”

Când, Regina Maria a scris în Jurnalul său, la 26 septembrie 1918, că: ,,N-am mai scris de 20 de zile”, a fost perioada când nu putea ține nici condeiul în mână ca să scrie, așa de gravă a fost gripa, așa-zisă ,,spaniolă”!, gripă care a nimicit zeci de milioane de oameni, după ororile și dispariția atâtor soldați și civili, secerați de Primul Război Mondial!

Așadar, să ascultăm de Sfatul Medicului, de îndemnurile Președintelui Klaus, de Guvernul României, și de toți factorii care se îngrijesc de sănătatea Neamului Românesc, din mediul central și local, ca să scăpăm de încătușarea virusului Covid - 19.

Pentru a învinge orice boală și orice neputință, trebuie solidaritate românească și frățească, fără crâcnire.

Supunerea Reginei zvăpăiate, la noua disciplină medicală este un exemplu de urmat după 102 ani, de când a venit prăpădenia peste Europa și România!

Să nu umblăm în calea virusului, nepregătiți și neascultători!

Calinic Argeșeanul

În Duminica a XIX-a după Rusalii, mulți credincioși din municipiul Curtea de Argeș și-au îndreptat pașii către Noua Catedrală Arhiepiscopală ce poartă hramurile Sf. Mc. Filoteea și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în perioada 27-29 septembrie 2024, pe plaiurile argeșene se organizează „Basarab Fest” - primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești. Acest eveniment se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Începutul lunii Octombrie-Brumărel, în fiecare an, vestește și începerea Noului An Universitar, așteptat cu mult entuziasm, emoție și bucurie, deopotrivă de studenții și cadrele didactice din toată Țara.
În ziua de 23.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Leordeni, Nicolae Crețulescu, Ciulnița Eustatiade, Budișteni, Glâmbocata I și Glâmbocata II, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, delegația Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză formată din Părintele Consilier Dan-Florin Obrocea-coordonator delegație, Părinte George Ghinescu -Inspector de Religie al ISJ Argeș și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonator Birou Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș au participat la lucrările Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în perioada 23-25 septembrie 2024 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.
După cum se știe, Ahad Ha`Am este pseudonimul filosofului evreu de origine ucraineană Asher Ginzborg, un faimos gânditor sionist care a promovat o renaștere spirituală în rândul evreilor. În 1890, susținea într-un eseu relativ satiric că, deși venerăm înțelepciunea, încrederea în sine contează mai mult.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar