news        mail   location

 
 

În viaţa noastră de fiecare zi întâlnim tot felul de făpturi debusolate. Din capul locului, omul trebuie să ştie că este o fiinţă binecuvântată de Dumnezeu şi că este zidită cu destinaţie precisă.

Că este aşa, avem mărturie biblică. Acolo se spune că nici un păr din capul nostru nu cade fără ştirea lui Dumnezeu. Aceasta ne aminteşte mereu că suntem în ipostaza Descoperirii dumnezeieşti, a purtării Sale de grijă.

Aşadar, Descoperirea sau Revelaţia dumnezeiască este comoara de adevăruri pe care Dumnezeu, din iubire de oameni, o oferă la nesfârşit făpturii zidite de mâna Sa şi împodobită cu suflare de viaţă şi suflet viu, dorul de a-L cunoaşte pe Dumnezeu şi voia Lui, de a-L cinsti după vrednicie şi a împlini voia Lui, care duce la mântuire.

Această dragoste a lui Dumnezeu, care este iubire,[1] ocean de iubire, cum spun Sfinţii Părinţi, se revarsă peste toţi oamenii de pe faţa întregului pământ, fără graniţe convenţionale, pentru că toţi avem nevoie de bucuria mântuirii, adică, a întâlnirii cu Părintele Luminilor.

Când oamenii erau mai cuminţi, curaţi şi nefăţarnici, primeau direct de la Dumnezeu semne limpezi şi cu bun înţeles, pentru a merge pe drumul cel drept, care duce la mântuire. În clipa în care ne-am abătut de la calea cea dreaptă şi netrebnici ne-am făcut, atunci puterea de a primi descoperiri dumnezeieşti a slăbit şi întunecare multă a cuprins fiinţa noastră.

De aceea, Dumnezeu şi-a ales anumiţi oameni, care au fost întăriţi să comunice cu poporul zidit de El. Aşa au fost chemaţi la lucrare sfântă, Moise, drepţii şi proorocii, care au primit şi au vestit Cuvântul lui Dumnezeu în sânul poporului.

În cele din urmă şi pentru totdeauna, în chip deplin, descoperirea sau revelaţia dumnezeiască a fost adusă oamenilor prin Însuşi Fiul lui Dumnezeu Întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos, „Lumina cea adevărată, care luminează pe tot omul ce vine în lume.”[2]

Aşa a răspândit în lume Mântuitorul Hristos Descoperirea dumnezeiască; prin Sfinţii Săi Apostoli şi Ucenici, în Biserica întemeiată de El şi intrată în istorie la Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecime. Acesta este drumul drept, fără ocolişuri şi primejdii.

Toţi cei care se dau „profeţi”, „mântuitori” şi „iluminaţi ai omenirii” sunt nişte ignoranţi şi înşelători, precum înşelaţi au fost şi ei de diavolul mândriei şi al prostiei omeneşti.

Să ne salvăm de la grava ignoranţă în cele sfinte şi să punem mâna pe carte!

Calinic Argeșeanul

 

[1] I Ioan 4, 8

[2] Ioan 1, 9

Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în perioada 27-29 septembrie 2024, pe plaiurile argeșene se organizează „Basarab Fest” - primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești. Acest eveniment se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Începutul lunii Octombrie-Brumărel, în fiecare an, vestește și începerea Noului An Universitar, așteptat cu mult entuziasm, emoție și bucurie, deopotrivă de studenții și cadrele didactice din toată Țara.
În ziua de 23.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Leordeni, Nicolae Crețulescu, Ciulnița Eustatiade, Budișteni, Glâmbocata I și Glâmbocata II, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, delegația Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză formată din Părintele Consilier Dan-Florin Obrocea-coordonator delegație, Părinte George Ghinescu -Inspector de Religie al ISJ Argeș și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonator Birou Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș au participat la lucrările Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în perioada 23-25 septembrie 2024 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.
În ziua de 27.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Mioveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. IV pastoral: Colibași, Mioveni II Nord, Mioveni I Sud, Vieroși-Colibași, Ciumești, Mărăcineni I, Mărăcineni II, Coasta Uzinei, Sfinții Trei Ierarhi, Sfinții Martiri Brâncoveni și Racovița, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”
Să sperăm, cum s-ar zice, că ne-am dispensat de ideea „lumii reale”, vechea distincție dintre „lumea reală” și „lumea aparentă”, începe să se destrame. În eseul: Cum a ajuns în sfârșit „lumea adevărată” o fabulă, Nietzsche ne explică următoarele: „Lumea adevărată am lichidat-o: Ce lume mai rămâne? Cea aparentă, poate?...Dar nu! Odată cu lumea adevărată am lichidat-o și pe cea aparentă”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar