news        mail   location

 
 

Ziua de 13 iunie a adus multă tristețe în inimile credincioșilor din  Arhiepiscopia Argesului si Muscelului prin participarea la slujba înmormântării Preacuviosului Parinte Protosinghel Serafim Caiea (Gheorghe-Mihai), starețul Mănăstirii Negru-Vodă din Muncipiul Câmpulung. 

Preacuvioșia Sa a încetat din viață la vârsta de 43 de ani în dimineața zilei de 09 iunie, la o unitate spitalicească din Municipiul Bucuresti, în urma unei grele suferințe trupești. 



Trupul neînsuflețit al Parintelui Serafim Caiea  a fost depus în biserica mănăstirii în data de 10 iunie. 

Slujba de inmormantare a fost săvârșită în Altarul de vară al așezămantului monahal de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit, Ierarhul Argeșean a evidențiat calitățile umane ale monahului Serafim al cărui suflet a plecat purtând pe brațe mănăstirea basarabă ca dar pentru Dumnezeu.

Pentru toate realizările înfăptuite de protosinghelul Serafim Caiea pe plan local, primăria municipiului Câmpulung Muscel a oferit acestuia titlul de cetățean de onoare postmortem.

 Fiii duhovnicești și toti cei care l-au cunoscut și l-au prețuit, au venit astăzi la Manastirea Negru-Voda să aprindă o lumanare pentru odihna sufletului celui care a plecat către ceruri.

Părintele stareț Serafim Caiea a văzut lumina zilei în data de 30 august 1977 în satul Hangu din județul Neamț, având numele de botez Gheorghe Mihai. Ajunge să urmeze cursurile liceale în municipiul Câmpulung Muscel fiind atras de liniștea colinelor muscelene. La vârsta de 21 de ani este hirotonit ierodiacon arătând încă de pe atunci maturitate duhovnicească și smerenie autentică. Puțin mai târziu este numit stareț al mănăstirii pentru care și-a dedicat întrega viață. Toți l-au cunoscut ca fiind un om de o bunătate rar întâlnită care nu a trait niciodată pentru sine.

A fost mereu în slujba oamenilor fiind atent la nevoile tuturor, având un cuvânt încurajator pentru fiecare. Implicat în viața comunității muscelene a desfășurat numeroase acțiuni filantropice prin înființarea unei cantine sociale unde serveau zilnic masa toți cei care proveneau din familii defavorizate.

După multe eforturi a reușit să pună în practică marele proiect de restaurare a mănăstirii Negru Vodă prin accesarea fondurilor europene. Chiar dacă lucrările sunt încă în desfășurare, protosinghelul Serafim Caiea  a trăit să-și vadă visul aproape împlinit.

A plecat către cer mulțumit sufletește, știind că vechiul locaș monastic este gata să-și primească o nouă haină. Astfel cel care ne părăsește astăzi a reușit în scurta sa viață să lase municipiului Câmpulung Muscel și întregii Eparhii un tezaur de mare preț. Prin tot ce a realizat a vrut să mulțumească argeșenilor pentru că l-au primit și l-au adoptat în mijlocul lor.

Viața bisericescă a Eparhiei Argeșului și Muscelului rămâne începând de astăzi mai săracă prin pierderea acestui far duhovnicesc care a reușit să lumineze pe toți cei care l-au cunoscut. Dumnezeu să-l ierte și veșnică să-i fie pomenirea!

În Duminica Sfântului Apostol Toma, foarte mulți credincioși din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au ajuns la mănăstirea Glavacioc, ctitorie a domnitorului Vlad al IV-lea Călugărul. Aceștia au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În vinerea din Săptămâna Luminată, foarte mulți credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului au sărbătorit praznicul ,,Izvorul Tămăduirii”. Aceștia s-au deplasat în locuri speciale unde există izvoare considerate a fi tămăduitoare de suferințe trupești și sufletești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!
În șirul filosofilor europeni, Benedict Spinoza (1632-1677) care a purtat și numele de Baruch, a văzut lumina zilei în Amsterdam, în Olanda.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar