news        mail   location

 
 

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost organizată astăzi întâlnirea preoților din cele șase protopopiate ale Eparhiei cu ocazia Conferinței de toamnă, pusă sub tematica generală a Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești(psalți) în Patriarhia Română.



 

Evenimentul s-a desfășurat sub președenția și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Cu această ocazie,  Ierarhul Argeșean a dorit să transmită preoților din cuprinsul Eparhiei  îndemnul de a lucra fiecare în parohie  pentru realizarea cântării omofone în timpul Sfintei Liturghii, amintind că anul 1950, marele nostru Patriarh Justinian Marina a avut iniţiativa introducerii cântării omofone în bisericile noastre. În acest sens, s-a elaborat atunci un plan de măsuri, în vederea alcătuirii şi tipăririi cărţilor care să cuprindă cât mai multe cântări bisericeşti, pe dublă notaţie, pe care să le poată interpreta credincioşii care participă la slujbe.

În cadrul acestei conferințe a fost proiectat și filmul documentar „Anton Pann-protopsaltul”, realizat de televiziunea Trinitas TV,  în contextul  Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la plecarea la cele veșnice a compozitorului și psaltului Anton Pann.

Părintele Andrei Michai, consilier administrativ bisericesc, a dat citire unui referat intitulat: ,,Cântarea omofonă, mijloc al întăririi unităţii de credinţă”.

De asemenea, părintele Prof. Dr. Popescu Ion – profesor de dogmatică la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte  din municipiul  Pitesti, a prezentat pe scurt  care este fundamentul teologic al muzicii bisericești  care are puterea de a-l apropia pe om de Dumnezeu, ridicând sufletul acestuia până la contemplare. 

În cadrul acestei întâlniri, domnul Andrei Bachide, responsabil de compartimentul SSM si PSI din cadrul Centrului Eparhial, a reamintit și a prezentat mai multe prevederi legislative cu scopul promovării îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă a clericilor și a personalului neclerical, precum și măsurile necesare pentru protejarea bunurilor bisericești  în caz de incendiu sau situație de urgență.

La finalul conferinței, Ierarhul a mulțumit slujitorilor pentru prezență, îndemnându-i să primească cu smerenie toate încercările pastorației. La rândul lor, cei prezenți au dorit să transmită Ierarhului lor un călduros ,, La mulți ani!”  cu ocazia aniversărilor viitoare din zilele de 17 și 18 noiembrie când Chiriarhul Argeșean va împlini 38 de ani de arhierie și respectiv 33 de ani de când a fost așezat ca arhiereu la Curtea de Argeș.

           

În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar