news        mail   location

 
 

În luna iunie, din anul Domnului, 2023, am scris un material intitulat: „Foamea, împinge ursul la atac”, care, cu răbdarea cititorilor, va fi din nou postat, pentru a înțelege că lucrurile pot lua o întorsătură foarte urâtă. Iată că o tragedie s-a întâmplat zilele acestea și Diana și-a pierdut viața într-un mod îngrozitor, fiind atacată și ucisă, cu brutalitate, de un urs.

 

Sunt convins că autoritățile, și după această tragedie, vor îndrepta lucrurile și vor lua măsurile care se impun, pentru apărarea vieții cetățenilor și a gospodăriilor lor.

Foamea, împinge ursul la atac

S-ar putea înțelege că glumim pe seama urșilor-cerșetori și vagabonzi aflați pe drumurile Transfăgărășanului. Nu este nicio glumă!

Pericolul de a fi atacat omul pe drumuri și prin munți, de către urși, este major. Umblă urșii și prin orașele mari, cum ar fi Brașovul. Un urs mergea și prin mijlocul satului Stănești de pe Râul Doamnei. Pe Transfăgărășan, se înmulțesc mereu. Se aduc urși la noi, cum se aduc câinii vagabonzi din alte părți. Te trezești cu droaia de câini, ca la București, când au început să mănânce oameni. Este o jălanie! Chiar că-i culmea! Oare, nu se găsesc soluții? Dacă toți vânătorii din Europa vin la noi (doar suntem țară europeană, cu cei mai mulți urși) ca să vâneze anual, se mai aplanează primejdiile. Dar un parc național pentru urși, se poate face?

Pe 22 iunie 2023, am urcat până la Bâlea Lac, să vedem cum au fost avalanșele, care au distrus plantațiile pe mari suprafețe, caz nemaiîntâlnit până acum.

La coborâre, pe drum, am depășit doi bicicliști. Mai la vale, un urs mărișor, stătea după parapeți, așteptând „pomana”! Se cunoaște faptul că nu ai voie să hrănești urșii, deci, atenția trebuie mărită ca să nu fie atacați trecătorii.

În urma noastră se apropiau bicicliștii care, văzându-ne opriți, au oprit și ei, ceva mai în sus de noi. Ursul s-a uitat atent la ei, a zvâcnit o dată din loc și a sărit înaintea mașinii, ca să treacă să „întâmpine” pe cicliști.

Atunci părintele Ioan Danci, starețul de la Valea Lupului, a încercat să oprească ursul, ca să nu se repeadă la cei doi tineri, care erau fără nicio apărare. Cu greu, făcându-se manevre iuți cu mașina, a fost oprit ursul, care neavând încotro, s-a urcat în pădure. Am stat de pază până s-au îndepărtat cicliștii. Ursul era pornit să atace la oameni. Deci, foamea! Nu este glumă!

Am adăugat această întâmplare, reală, ca să se înțeleagă, că nu trebuie să se meargă pe drumuri fără prudență și că este nevoie să se ia măsuri urgente, deoarece s-a deschis sezonul pe Transfăgărășan. Turiștii se înmulțesc, iar pericolul este imens. Se impun măsuri hotărâte și să nu se aștepte accidentarea turiștilor români și străini.

Până atunci, nu umblați pe jos, nu puneți corturi în poieni, nu învățați urșii cu mâncare, nu vă expuneți.

Fiți prudenți! Nu uitați primejdia! Poate fi fatală!

Oare cine va răspunde, dacă se va întâmpla vreo tragedie?

Calinic Argeșeanul

Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
La Praznicul Înalțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică ce a îmbinat tradiția cu arta sacră și rugăciunea la Biserica Valea Danului.
Milostenia pune cel mai bine în evidenţă manifestarea creştinului în societate. Este expresia vizibilă a modului cum ne punem în lucrare credinţa noastră, care este moartă, dacă nu o susţinem cu fapte pe măsură.
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar