news        mail   location

 
 

Credeam că sunt modest, căci eram obişnuit să mă zidesc pe dinlăuntru. Când colo, mă trezesc cu dorinţa de a arăta isprăvile din scurta mea viaţă, aici, pe pământ.

 

Ce poate fi asta? Am auzit pe cineva, lăudându-se pe sine cu gura până la urechi!

- Lasă, domnule, să spun eu despre mine cine sunt şi ce am făcut în viaţă. Că dacă nu spun eu, cine are obligaţia să o facă? Şi cine o poate face mai bine?

E drept şi aşa. Dar românul, în proverbul lui zice, fără cruţare: „lauda de sine nu miroase a bine”. Aşa este şi abia îngreţoşezi lumea cu poveştile tale de vrednicii şi-ţi iei porţia fără prea multă întârziere.

Pentru cei care nu ştiu şi se bucură de adevăr este necesar să arăt că înainte de 1983, fiind stareţ la Cernica, Patriarhul Iustin mi-a încredinţat Aşezământul Domniţa Bălaşa de la Călineşti – Argeş, pentru a fi gospodărit.

La început m-am opus, dar întrebând, pe ce parte este gospodăria de la Gorgani, că aşa se numea sau la Eforie, mi s-a spus, că pe dreapta. Atunci am spus că accept fără să văd locul.

Când am ajuns şi am văzut, mi-a plăcut poziţia şi m-am gândit la un schit. Se vedea Piteştiul, iar ochiul aluneca domol spre câmpiile întinse până unde cerul se unea cu pământul. Nu mai văzusem aşa spaţiu de câmpie împodobit cu dealuri pe dreapta, cum vii de la Bucureşti.

Lucrurile nu erau simple. Ceea ce m-a bucurat însă mult, a fost ziua când, Maxim Bădoi, administratorul harnic pus la lucru, mi-a spus că a găsit o biserică de lemn veche pe care vecinii doreau să o pună pe foc. Am sărit ca ars, poruncindu-i să-mi arate imediat biserica. Era în paragină. Am înţeles că este ctitoria Domniţei Bălaşa din anul 1744.

Vecinul tot scotea câte o bârnă din biserică, ameninţând că o va pune toată pe foc. Îngrijorat am apelat la Muzeul Judeţean Argeş. Atunci am cunoscut pe Radu Stancu, directorul, pe Grigore Constantinescu şi restauratorul Rizea, oameni dintr-o bucată şi cu probitate ştiinţifică. Ei m-au ajutat să salvăm biserica.

Se pot vedea imagini cum am găsit-o şi imagini cum arată azi, biserica monument istoric fiind declarată Mănăstirea Sfântul Calinic de la Călineşti Argeş. Am incredinţat-o părintelui Iorest, spre grijă duhovnicească şi bună gospodărire.

Iată încă un aşezământ monahal pentru Argeş şi un monument istoric de rugăciune salvat de la dispariţie. Aşa am considerat că a gândit Sfântul Calinic de la Cernica, atunci când mi-a îndreptat paşii spre locurile unde-mi ispăşesc păcatele aproape de treizeci de ani.

Am o bucurie totuşi: creştem împreună!

Calinic Argeșeanul

Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
La Praznicul Înalțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică ce a îmbinat tradiția cu arta sacră și rugăciunea la Biserica Valea Danului.
Milostenia pune cel mai bine în evidenţă manifestarea creştinului în societate. Este expresia vizibilă a modului cum ne punem în lucrare credinţa noastră, care este moartă, dacă nu o susţinem cu fapte pe măsură.
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar