news        mail   location

 
 

Acum, cu îngăduința blajinului cititor, ne vom opri, doar în treacăt, asupra marelui cărturar Averroes (1126-1198), pe numele său Ibn Rushd.

 

Acesta s-a născut în anul 1126 în orașul Cordoba, parte din Spania islamică. Părinții erau distinși avocați. S-a instruit în Drept, Știință și Filosofie. Este luat la curte de Califul Abu Yusuf, ca judecător șef și medic. Împărtășind dorința de a se instrui în sfera filosofică a lui Aristotel, l-a pus să scrie o serie de lucrări pe înțelesul tuturor. În anul 1195 este în exil. Înainte, abordează filosofia religiei, având ca bază aristotelismul arab, adus în Spania islamică în anul 1120. În anul 1270 Toma d`Aquino critică anumite scrieri contradictorii din creștinism. În anul 1340 Moise de Narbonne publică comentarii la lucrările lui Averroes, iar filosoful francez, Ernest Renau publică un studiu al lui Averroes, pe baza căruia se influențează asupra gândirii islamice moderne.

Lucrările majore (cele mai importante) ale lui Averroes, sunt: Tratat decisiv (1179-1180); Incoerență incoerenței (1179-1180); și Marele comentariu la lucrarea lui Aristotel „Despre suflet” (1186).

Gânditorii dinaintea lui Averroes, dar și după el, au considerat că legile Religiei sunt o artă politică necesară, deci Averroes menține în gândirea sa, că: „Universul are un început” pentru o vreme și că doctrina fundamentală a islamului: reînvierea morților (pag 83) este o doctrină care trebuie acceptată și că trebuie să credem în nemurirea personală. Se știe că Aristotel susține că omenirea este nemuritoare numai prin intermediul unui intelect comun și că sunt adevăruri care pot fi descoperite de oameni și care, uneori, pot fi valabile, de-a pururi, dar că atât eu, cât și tu, vom dispărea ca indivizi, atunci trupul nostru va muri (pag 83).

Lucrările lui Averroes de traducere, în secolele XIII și XIV, au avut o influență enormă, după ce au fost traduse în limba ebraică și latină. Un anumit număr de învățați susțineau viziunea lui Aristotel și a lui Averroes, printre ei numărându-se și o serie de evrei erudiți cum ar fi Moise de Nabonne, latini precum Boethius din Dacia și Siger din Brabant.

În decursul timpului s-au spus lucruri diferite pe care le-ar promova creștinii, adică teorii ale „dublului adevăr”.

Cât privește adevărul promovat de oameni, el poate fi, nu numai „dublul adevăr”, ci poate fi și „triplul adevăr”, și tot așa după mintea fiecăruia. Chiar dacă a avut 72 de ani, acest mare cărturar a avut mare curaj să se exprime în diferite ipostaze ale vieții sociale și asupra Filosofiei, care nu este incompatibilă cu Religia.

A fost omul vremii, cu un curaj demn de un apostol al științei!

Calinic Argeșeanul

Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat o activitate catehetică pentru copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț din cartierul Pitești.
Jertfelnicia dragostei frăţeşti exprimată în faptele milosteniei sporesc, ne spune Sfântul Apostol Pavel, bucuria în chiar miezul încercărilor: „Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor“ (II Cor. 8, 2).
Oul este simbol al creației și învierii, iar culoarea roșie semnifică Sângele Domnului nostru Iisus Hristos cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru a noastră mântuire.
Bine este omului a da din destul celor lipsiți din ostenelile sale, din cele ce dă Domnul, fără să aleagă cui să dea, sau cui să nu dea. Că slujba aceasta preadreaptă se împlinește pentru că este slăvită la Dumnezeu. Dumnezeu a randuit milostenia nu doar pentru pentru a fi hraniti cei flamanzi si imbracati cei goi ci mai ales pentru a folosi celor care dau din putinul lor.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar