news        mail   location

 
 

Vom vedea acum, surpriză, cum este considerată femeia la români! Ca să o luăm alfabetic, să vedem ce spune Tudor Arghezi: „Femeia iubită este singura frumoasă” și tot așa de important: „Ființa cea mai artistică este femeia”! În scurte cuvinte a prins în iubirea sa, femeia!

 

Vom vedea minunate cuvinte închinate femeii: „Cel mai prețios tezaur ce posedă umanitatea este inima de femeie”. Femeile sunt, fără contestație, de o mie de ori mai simțibile, mai tolerante, mai spirituale și mai poetice decât noi, sufletul lor posedă o mai mare porție din acea reflecție poetică ce a căzut peste omenire de la originea sa, și grațiile formelor materiale ale femeii, mișcările-i vioaie, căutătura-i învinuitoare...sunt cu atât mai energice și mai puternice decât ale noastre. Voim să aflăm gradul civilizațiunii unui neam, trebuie să cercetăm mai întâi ce creștere iau femeile în acel neam.

Femeia binecrescută este cel dintâi element de civilizație într-un norod. Ea va ști să crească cetățeni, va ști să cârmuiască focul patimilor juneței omului cu frâul ce-i dau grațiile sale de femeie; ea va ști să șteargă sudoarea bărbatului; ea va ști să odihnească bătrânețile lui. De vom voi să venim cu femeia și la pricini mai economice, vom fi siliți să mărturisim că și artele și meșteșugurile se hrănesc în acele noroade, unde gustul frumosului va fi mai bine dezvoltat și aici joacă femeia rolul cel mai însemnat” (Cezar Bolliac, Așezământul pentru fete, în „Viitorul Românesc”, VII (1844), nr. 34, pag. 134).

Nu pot fi de acord cu Eminescu, în ceea ce definește el pe femeie: „Mintea femeii este înșelăciune” (Fragmentarium, 104).

Și ca să pansăm rana făcută de Eminescu, voi reda din Jurnalul scriitorului Gala Galaction, după cum urmează: „Femeia, de multe ori îmi inspiră o milă nesfârșită, am considerat-o totdeauna ca pe o victimă. Nu pot să sufăr pe aceia care spun că femeia e șireată, e falsă, e perversă. Femeia e, pur și simplu, așa cum au făcut-o condițiile nefavorabile în care s-a dezvoltat până acum. Sunt pentru educația înaltă a femeii și pentru deplina ei egalitate cu bărbatul, adică pentru egalizarea drepturilor între ei. O femeie inteligentă mă entuziasmează, cum m-ar entuziasma cea mai prețioasă raritate artistică. Femeia pentru mine e o prietenă și o soră. Femeia trebuie să fie tovarășul cel mai blând și mai duios al omului. Femeia e colaboratoarea omului, în marea operă de știință și de fericire la care omenirea lucrează neîntrerupt, în calea spre desăvârșire” (Gala Galaction, Jurnal, vol. I, pag. 47, 51 și 81).

Mă bucur din toată inima, că Gala Galaction a scris așezat și cuminte despre acest mister, numit femeie.

Așadar, cu totul fascinat, mă înjug și eu cu Grigore Alexandrescu, spunând, pentru totdeauna: „Femeia e un Înger” (Opere I, 80)!

Femeia, mama, soția și gospodina universală, știe că este un Înger! Să nu uite asta niciodată!

Calinic Argeșeanul

Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat o activitate catehetică pentru copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț din cartierul Pitești.
Jertfelnicia dragostei frăţeşti exprimată în faptele milosteniei sporesc, ne spune Sfântul Apostol Pavel, bucuria în chiar miezul încercărilor: „Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor“ (II Cor. 8, 2).
Oul este simbol al creației și învierii, iar culoarea roșie semnifică Sângele Domnului nostru Iisus Hristos cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru a noastră mântuire.
Bine este omului a da din destul celor lipsiți din ostenelile sale, din cele ce dă Domnul, fără să aleagă cui să dea, sau cui să nu dea. Că slujba aceasta preadreaptă se împlinește pentru că este slăvită la Dumnezeu. Dumnezeu a randuit milostenia nu doar pentru pentru a fi hraniti cei flamanzi si imbracati cei goi ci mai ales pentru a folosi celor care dau din putinul lor.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar