news        mail   location

 
 

Ceea ce m-a pus pe gânduri în modul cel mai serios, a fost, de bună seamă, cele ce noi, elevii și studenții, auzeam, cam des, folosindu-se de către profesorii de Dogmatică, un cuvânt: contingență!

 

Acest adjectiv ar însemna: „care poate să fie sau să nu fie”, sau, cu îngăduință: „care poate să se întâmple sau să nu se întâmple”. Și așa, de pe atunci mă gândeam, că dintr-un condei dramatic și hotărât, se poate scrie: Universul și lumea în care ne aflăm: „poate să fie și poate să nu fie”! Stare fenomenală, gravă, uluitoare. Îmi aduc aminte că m-a chinuit gândul nimicniciei, mai ales că ne dădea târcoale și poetul Shakespeare, cu acel sentențios fenomen „a fi sau a nu fi”, prin aceasta nu se prevedea, teoretic, doar prăbușirea întregii creații, văzute și nevăzute, ci o dispariție definitivă.

Eram surprins când auzeam pe profesorul de Dogmatică spunându-ne, că lumea și chiar noi, suntem, dar tot atât de bine se poate spune că puteam să nu fim pe lumea aceasta. Eram cuprins de completă descurajare și eram contrariat și nu înțelegeam cum de îndrăznește profesorul să susțină astfel de „teorii” existențiale. Și nu numai atât, el însuși credea în această sinistră posibilitate.

Stăteam bine cu imaginația sau pe mai direct, cu o majoră intuiție, că, dragă Doamne, este posibil, ca să nu mai fim pe lumea asta, sau, dintr-o dată, lumea să devină stearpă, iar noi să ne stingem eșalonat și nu dispăruți printr-un  cataclism natural sau provocat prin nebunia lumii.

Toma d`Aquino o lămurește: „Dacă deci nimica n-ar fi existat, într-un anumit timp dat, nimica n-ar fi putut vreodată să existe; nu ar exista astăzi nimic; ceea ce este absurd. Totul nu poate fi deci contingent, dar există o ființă necesară...Trebuie deci să recunoaștem, că există o ființă necesară prin ea însăși, dar care este cauza necesității altora și aceasta este ceea ce numim cu drag: Domnul Dumnezeu”!

Calinic Argeșeanul

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar