news        mail   location

 
 

Ne putem întreba, desigur, dacă traducerile făcute de Boethius au fost de un real folos. Pe de altă parte, ne-am putea întreba care texte, aristotelice și platonice, au ajuns cu adevărat în Evul Mediu!

 

Direct, se va cunoaște în Evul Mediu prima parte din Timaios și abia din secolul al XII-lea pe Phaidros. Influența lui Platon a fost amplificată de prezența motivelor neoplatonice ale gânditorilor creștini timpurii și de două lucrări de comentarii scrise în Antichitatea târzie, și anume comentariul lui Chalcidius la Timaios și cel al lui Macrobius la Sominum Scipionis, un pasaj celebru cuprins în De Republica lui Cicero.

Când se vorbește de receptarea lui Aristotel, se poate spune că a fost în mare măsură de activitatea de traducere și că Evul Mediu timpuriu nu deținea nici Metaphysica, nici Physica sau De Anima.

Tratatele științifice aristotelice au fost citite între secolele al XII-lea și al XIII-lea, datorită versiunilor și influențelor arabe, Organon, fiind cunoscut prin traducerile lui Marius Victorinus și Boethius. Se recunoaște că cele mai influente comentarii au fost Isagoga a lui Porfir și comentariul lui Alexandru din Afrodisia la Analytica posteriora.

Traducerile din opera lui Platon s-au pierdut în întregime, iar de la Aristotel avem numai versiunile comentate ale Categoriae și De Interpretatione  și a lucrărilor din Organon. Boethius nu a fost mulțumit de operațiunea de traducere, el pornind de la traducerea Organonului, la care Isagoga a lui Porfir a devenit o completare indispensabilă. Boethius a elaborat două comentarii ample la textul lui Porfirie (Porfir) și al De Interpretatione – un tratat cuprins în Organon-ul lui Aristotel despre relația dintre limbaj și logică.

Boethius s-a dedicat scrierii unor glose la Fizica lui Aristotel, apoi a reușit și un comentariu la Analiticele de la Topicele lui Aristotel, precum și comentarii la Topicele lui Cicero.

În dialogurile din „In Isagogen Porphyrii commenta”, Boethius afirmă că Filosofia este acea știință care pornește din înțelepciunea lui Dumnezeu și conduce înapoi la Dumnezeu Însuși luminând și purificând calea cu lumina Adevărului!

Strașnic filosof a mai zidit Domnul Dumnezeu, arătându-l lumii pe Boethius!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar