news        mail   location

 
 

Este emoţionant să te ştii chemat de Dumnezeu, din pântecele mamei tale, aşa cum scrie Profetul Ieremia: „Fost-a cuvântul Domnului către mine, zicând: De când încă nu te plăsmuiai în pântece te ştiu şi mai înainte de a fi ieşit din pântece te-am sfinţit, profet pentru neamuri te-am rânduit.”1

 

Timp de 40 de ani (628-587), Ieremia profetul şi-a desfăşurat activitatea sub domnia a cinci regi: 17 ani sub Iosia, 3 luni sub Ioahaz, 11 ani sub Ioiachim, 3 luni sub Ehonia şi 11 ani sub Sedechia.

Chemarea lui Ieremia s-a făcut de către Dumnezeu, în anul 627 î. H. . Criza morală şi politică cuprindea poporul din regatul lui Iuda, asaltat de influenţe religioase păgâne şi peste tot în popor începea să se aşeze spectrul unei anarhii periculoase. Ieremia, profetul, se străduieşte să trezească la realitate poporul şi pe rege, dar fără mare izbândă.

La porunca lui Dumnezeu, Ieremia scrie profeţiile poruncite de sus, prin mijlocirea ucenicului şi tahigrafului său, Baruh. Regele şi dregătorii citesc cartea, dar necrezând cele scrise, regele arde în foc, filă cu filă, întreaga operă. Ieremia o dictează din nou, din memorie, iar Baruh scrie cu dragoste noua carte ce s-a păstrat până în zilele noastre.

Cu opt ani mai înainte, Ieremia profetul arată că Nabucodonosor va lua în captivitate babilonică poporul cel neascultător de Dumnezeu2, captivitate ce va dura 70 de ani (începând cu 597, când a avut loc prima deportare). Însuşi Ieremia va merge în captivitate dimpreună cu „poporul ales” de Dumnezeu. El a trecut prin mari amărăciuni. Iată ce scrie: „Vai mie, mamă! De ce m-ai născut tu om în cumpănire, pe’alături şi’n răspăr cu tot pământul? Nici că eu n-am folosit cuiva, nici că cineva mi-a fost mie de folos.”3

Din Cartea Profetului Ieremia, desprindem şi unele accente de reproş, când erau momente de descurajare, spulberându-i-se iluziile: „Tu m-ai amăgit, Doamne, iar eu m-am amăgit; tu ai fost puternic, tu ai biruit, iar eu m-am făcut de râs: fără’ncetare’n toată ziua sunt batjocorit.”4

Drama sufletului merge şi mai departe şi Ieremia îndrăzneşte ceva şi mai mult, folosind blestemul: „Blestemată să fie ziua în care m-am născut! Da, ziua’n care maica m-a născut să nu fie binecuvântată!”5

Ieremia parcă uitase glasul lui Dumnezeu: „De când încă nu te plăsmuiai în pântece te ştiu, şi mai înainte de a fi ieşit din pântece, te-am sfinţit, pentru neamuri profet te-am rânduit.”6 Este vorba de tragicul orizont al misiunii profetice!

Pentru a înţelege drama lui Ieremia şi tragedia „poporului ales” să citim Cartea Profetului Ieremia.

Inima ni se va umple cu mari bucurii duhovniceşti!

Calinic Argeșeanul, Scrisoarea lui Dumnezeu, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016.

 

1 Ieremia 1, 4-5

2 Ieremia 25, 11

3 Ieremia 15, 10

4 Ieremia 20, 7

5 Ieremia 20, 14

6 Ieremia 1, 4

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar