news        mail   location

 
 

Unii dintre noi, atunci când iubim o carte, o citim de câteva ori şi o păstrăm cu grijă, pentru a o avea la îndemână. Pentru a înţelege însă Marea Carte a Omenirii, Biblia sau Sfânta Scriptură, trebuie să o citim cu atenţie şi s-o cercetăm cu răbdare, a doua, a treia, sau a zecea oară.

 

Când avem nelămuriri, chiar cât de mici, nu trebuie să ne oprim şi să adăstam în faţa respectivelor pasaje, ci să stăruim, să folosim studiile în cauză şi să nu uităm textele paralele care au rolul de a desluşi părţile ce ni se par de neînţeles.

Ca să putem intra în atmosfera adevărată a Bibliei, trebuie negreşit să ne asigurăm de studii variate, cum ar fi: Arheologia Biblică, Studiul Vechiului şi Noului Testament, Limbile clasice, ebraica, greaca, latina şi limbile moderne de circulaţie mondială în care s-au scris cele mai preţioase studii, Istoria evoluţiei lingvistice, Psihologia şi istoria neamurilor de-a lungul redactării textelor biblice (circa 1500 de ani) precum şi folclorul şi obiceiurile din vremea aceea fără a uita Taumaturgia şi Medicina, oricât ar fi fost de tinere şi la început de drum.

Iată palmaresul, cu iz savant, ce trebuie să-l deţină orice „pretenţios” în a se ocupa de traducerea şi diortosirea celei mai mari cărţi din omenirea întreagă.

Făcând un paralelism al traducerilor româneşti ale Bibliei, am constatat că în Biblia din 1688 şi în cele de după aceasta, dintre care, cea mai reuşită este considerată ediţia din 1914 a Sfântului Sinod, demersul unei diortosiri nu se poate face de către o singură persoană, pe oricâte osteneli s-ar sprijini. Drept exemplu, ne stau şi Bibliile din 1936 şi 1938, grăbitele apariţii, despre care azi nu mai vorbeşte aproape nimeni, deşi Patriarhul Nicodim cerea mereu dreptul de „autor”.

M-am convins, pe cât se poate şi de Gala Galaction şi Vasile Radu, care au lucrat împreună, traducând anumite părţi ale Bibliei. Cu toate acestea, deşi se credea că se vor impune, au rămas doar ca exemplu de studiu comparativ.

Când aparatul critic abundă, iar Biblia este o carte prea dolofană, ca ediţie, cel care dă cu ochii de aşa operă se uită, o deschide, citeşte câte ceva, apoi o închide, lăsând-o pentru o dată mai târzie, gândind să revină.

Calinic Argeșeanul, Scrisoarea lui Dumnezeu, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016.

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar