news        mail   location

 
 

Viața noastră, în frumusețea acestei lumi văzute este o legendă? Poate fi! Este o Taină, mai presus de toate? Poate fi, mai ales aceasta, o Taină a Tainelor dumnezeiești!

 

Dar mai poate fi un risc? O hiperbolă, o Vale a Plângerii? Poate fi din toate câte puțin, iar pentru o mai bună deslușire, această viață a noastră, dacă nu o susținem cu respirația rugăciunii, precum oxigenul pentrup trup, îi lipsește avântul spre nemărginire.

Când folosim cuvântul „fericire” denumind această viață, lăudată de filosofii de azi, în locul nemuritoarelor învățăminte ale Evangheliei Domnului Iisus Hristos, gândul nostru, asemenea cu Fericitul Augustin se înfiripă în doxologie: „Doamne, noi știm că pentru Tine suntem făcuți, de aceea inima noastră e neliniștită, atâta vreme cât nu și-a găsit odihna în Tine”.

În clipa în care, din nefericire, apare o ruptură între noi și Dumnezeu și o tristețe înspăimântătoare va învălui viața noastră, a fiecăruia în parte, dar și a omenirii, este necesar să ne pregătim a ne lua zborul pe aripile rugăciunii și a face legătura cu Domnul Dumnezeu, ca progresul înfăptuit să fie cu Dumnezeu și nu fără binecuvântarea și ajutorul lui Dumnezeu.

Și aici, dorim să reamintim, că omul are libertate și doar cu voia noastră poate sălășlui Domnul Dumnezeu în inima și sufletul nostru, așteptând și mai mult ca să simțim roadele iubirii Lui dumnezeiești, căutând drumul drept care duce spre El, pentru ca să-L apropiem și să ne întâlnim prin rugăciune, puntea de legătură între Dumnezeu și om.

De aici, din această legătură fericită, izvorăște dorul de preamărire a Domnului Dumnezeu și fericirea zidirii Sale, făpturile pe care le-a binecuvântat să se înmulțească și să umple Pământul. Aceasta este adevărata bucurie mare de a trăi, trainică și sfântă, având rugăciunea cu Har, izvorul unei adevărate bucurii!

Să nu uităm, ca în ceasurile de încercări și suferințe amare și uneori îndelungate, să ne aducem aminte de îndată de Domnul Dumnezeu, pentru a găsi la El adăpost împărătesc și iertarea cea mult dorită și a regăsi neîntârziat pacea pierdută și pentru a ne întări în încercările și luptele aducătoare de mângâieri și o sfântă legătură cu Veșnicul Dumnezeu.

Legătura cu Domnul Dumnezeu, prin rugăciune, prin credință, nădejde și mai ales, prin iubirea cea veșnică, ne dă puterea echilibrului, a gândirii sfinte, a lucrului dinamic, puterea de a suferi, puterea de a plânge, puterea de a ne recunoaște păcatele și a ne pocăi, ridicându-ne până la cele mai înalte stări sub lucrarea harului Duhului Sfânt.

Să învățăm, de la moșii și strămoșii noștri cum să ne rugăm și să ne ocrotim viața de tot răul care o pândește și o orbește cu tot felul de patimi și urgiile care o tulbură și durerile care o bântuie.

A ne însoți în toate clipele vieții noastre, cu rugăciunea cea mai fierbinte și binefăcătoare, putem cunoaște taina ce ni se arată nouă de a lucra sub milostiva înrâurire a Domnului Dumnezeu!

Cum să nu te simți pe aripile îngerilor și să nu fie binecuvântată o astfel de viață, avântându-ne, din răsputeri spre Nemărginitul Dumnezeu?

Așadar, nu mai suntem singuri!

Calinic Argeșeanul

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar