news        mail   location

 
 

În urma demersurilor făcute de Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, Guvernul României a aprobat aducerea în ţară de la Lausanne, Elveția,  a rămăşiţelor pământeşti ale principelui regent Nicolae al României,  cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand Întregitorul şi al Reginei Maria.



 

Ieri după amiază, în cadrul unei ceremonii private, acestea au fost depuse  în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș, împreună cu osemintele soţiei sale, Ioana.

Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a oficiat astăzi ceremonia de reînhumare în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din municipiul Curtea de Argeș.

După programul stabilit de Casa Regală a României, în cadrul unei ceremonii religioase și militare la care au avut ocazia să participe foarte mulți iubitori ai Casei Regale, astăzi, rămășițele pământești ale principelui regent Nicolae al României, și ale soției sale Ioana,  au fost mutate din Paraclisul Arhiepiscopal în Noua Catedrală Arhiepiscopală. Onorurile militare au fost date de soldaţii din Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul şi Batalionul 33 Vânători de Munte Posada. La acest eveniment important, Majestatea Sa Margareta,  Custodele Coroanei Române,  a fost reprezentată de Alteţa Sa Regală Principele Radu. De asemenea, au fost prezenți reprezentanţi ai Guvernului, ai Armatei Române, ai societăţii civile, precum şi membri ai Casei Majestăţii Sale.

Ierarhul Argeșean a săvârșit slujba parastasului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După oficierea slujbei parastasului, în cadrul unei ceremonii private la care au participat doar membrii Familiei Regale, sicriele cu rămăşiţele pământeşti  ale principelui regent Nicolae al României, și ale soției sale Ioana, au fost așezate în cripta amenajată în pridvorul noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Astfel, Principele Regent Nicolae își va dormi somnul de veci împreună cu soția sa Ioana, lângă membrii Casei Regale a României ale căror morminte se află în acest loc.

Evenimentul desfășurat astăzi în municipiul Curtea de Argeș a adunat foarte mulți admiratori ai monarhiei care au fost martori la un act istoric foarte important.

Al patrulea copil al cuplului regal Ferdinand și Maria, principele Nicolae s-a născut la Sinaia, la 3 august 1903, fiind botezat de Nicolae al II-lea, țarul Rusiei. Principele Nicolae a jucat un rol politic activ între anii 1927 – 1930, când a făcut parte din Consiliul de Regență care conducea țara în numele Regelui minor Mihai I, nepotul său. Nicolae a întâmpinat cu satisfacție întoarcerea fratelui său în țară și preluarea tronului României (așa-zisa Restaurație a lui Carol al II-lea), ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale. În decursul anilor 1930 s-a căsătorit cu Ioana Doletti, o femeie de statut social necorespunzător, ceea ce a creat un conflict cu Carol al II-lea, care a condus în cele din urmă la exilarea sa din România. La 9 aprilie 1937, Carol al II-lea l-a exclus din Familia Regală, i-a suprimat titlurile şi drepturile dinastice şi l-a autorizat să poarte numele de Nicolae Brana. După 40 de ani de exil, Nicolae a murit la Madrid, Spania, la 9 iulie 1978, la vârsta de aproape 75 de ani și a fost înmormântat la Lausanne, Elveția, alături de prima soție.

 

Pelerinajul este izvor de mângâiere și de încurajare pentru noi, creștinii. Pelerinajul este întâlnirea cu Domnul Hristos, o întâlnire personală, pe care însă o simțim ca fiind vrednică de a fi propovăduită, de a vedea poate și cel care nu s-a înscris în acest demers și a cunoaște adevărul că omul creștin este plin de bucurie pentru că se întâlnește cu Hristos Domnul și că dorește să vestească, prin prezența sa în inima cetății, despre taina acestei bucurii, cu nădejdea că ea va cuprinde tot mai multe inimi.
Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar